Dok je Srba i Krajine biće...

Задужбина грб

Ћирилица

Izveštaj: Predrag Marinković

Srpska omladina još jednom je na delu pokazala svoju sabornost i slogu. Okupljeni u nekoliko organizacija, vođeni uzvišenim ciljevima u borbi za bolji položaj srpskog naroda, zajedničkim snagama sproveli su u delo novu akciju pomoći ugroženim srpskim porodicima na području Srpske Krajine. U drugoj zajedničkoj akciji (petoj po redu za našu organizaciju) članovi Humanitarne organizacije „Srbi za Srbe“ iz Srbije i Srpskog Društva „Zadužbina“ iz Slovenije, svojim prisustvom na terenu, a istovremeno finansijski potpomognuti Humanitarnom organizacijom „Nemanjići-Tićino“ iz Švajcarske i „Srpskom Pravoslavnom Omladinom Insbruk“ iz Austrije, proteklog vikenda 20-23.05. završili su dugo planiranu akciju na području Like u srpskoj Krajini. Zajedničkim radom, a pre svega bratskom slogom, posećeno je i pomognuto deset porodica sa ukupno 25 dece.

Срби за Србе

Prikupljena sredstva za pomoć u iznosu od 4.600 € utrošena su na licu mesta na već ranije utvrđene potrebe naših porodica, dok je ta izuzetna suma upotpunjena sa nekoliko komada bele tehnike, paketima odeće, obuće, posteljine, posuđa, igračaka i knjiga koje su kao poseban vid pomoći dopremili predstavnici Srpskog Društva „Zadužbina“ (opširnije u pratećoj dokumentaciji).

Spisak nabavljene pomoći:

  • Frižider
  • Građevinski materijal
  • Laminat
  • Krava
  • Ovce..................................4 kom
  • Jaganjci..............................4 kom
  • Koke nosilje.......................21 kom
  • Kreveti na sprat...................2 kom
  • Dušeci za spavanje...............6 kom
  • Stolice...............................4 kom
  • 10m² drva za ogrev
  • Građevinski materijal za sanaciju vlage

 

Krajina 20 - 22. maj 2011 godine, spisak isporučenih stvari


Put započinjemo iz Beograda, nakon čega se sastajemo sa prijateljima i članovima organizacije u Vukovaru, odakle zajedno put nastavljamo do našeg prvog odredišta Korenice u Lici. U ranim jutarnjim časovima 20.05. stižemo do naših domaćina u Korenici gde je dogovoren sasatank i sa prijateljima iz „Zadužbine“. Nakon kraćeg predaha, razrade plana akcije za taj dan i opštih informacija o katastrofalnom stanju srpskog naroda u svakom pogledu na tom području, nalazimo se sa prvim porodicama tog dana.
U Korenici nas dočekuju naši stari poznanici Željko Šuput i Milan Panić. Porodicama Šuput i Panić smo pomagali u već nekoliko navrata prethodnih godina, a situacija sa glavama porodica je još uvek neizvesna. Da podsetimo, oni su nepravedno osuđeni od državnih organa za navodne ratne zločine i već su jedno vreme proveli u zatvoru. Krajnji ishod cele situacije se isčekuje za dve nedelje, kada će se i znati njihova dalja sudbina, a u velikoj meri i sudbina njihovih porodica. Tada će biti doneta i zvanična presuda o njihovom oslobađanju ili ponovnom odlasku u zatvor. Najiskrenije se nadamo da će presuda biti oslobađajuća i da će konačno ova dva čoveka moći mirno da nastave ionako već težak život sa svojim porodicama. Porodici Šuput smo namenili materijal za sanaciju poda u dečijoj sobi i frižider, dok smo za porodicu Panić ovoga puta nabavili građevinski materijal za dovršetak radova na kući.
Akciju dalje nastavljamo kod porodice Prica, koju smo takođe pomogli u našoj prošloj akciji. Još jednom su nam preneli svoju veliku zahvalnost za uručenu pomoć od prošlog puta. Porodica Prica se inače bavi proizvodnjom izuzetno kvalitetnog i ukusnog sira, a imali smo i tu čast da probamo sir. Nažalost nesrećnim slučajem uginula im je jedna od dve krave, tako da su nas zamolili da im pomognemo u kupovini nove kako bi mogli da nastave sa proizvodnjom. Izašli smo im u susret i regulisali kupovinu krave, kako bi ovoj vrednoj porodici omogućili da isključivo svojim radom olakšaju težak socio-ekonomski položaj.
To je bilo sve što se tiče Korenice i pomoći našem ugroženom narodu. Akciju dalje prenosimo na teritoriju opštine Donji Lapac gde istog dana obilazimo porodicu Stajić. Samohrana majka Marijana u relativno staroj kući živi sa svoje dvoje dece Radomir (13) i Daria (11), svojim ocem i sestrom. Malo svetlosti u teškim životnim prilikama predstavlja i gradnja novog doma za ovu porodicu. Kako je kuća blizu završetka dogovoreno je da se ovoj porodici nameni glavnina pomoći koju je obezbedilo Srpsko društvo „Zadužbina“ , a ogledalo se u vidu nekoliko komada bele tehnike: veš mašine, frižidera i ugradnog šporeta. Pored toga za dečicu smo odvojili odgovarajuću garderobu, igračke i knjige, a za ostale ukućane posteljinu.
U ranim jutarnjim časovima 21.05. započinjemo i drugi deo akcije u Donjem Lapcu i okolini, prilikom kog smo obišli još šest porodica. Prva porodica tog dana je bila porodica našeg sad već prijatelja Milorada Kovačevića, čiju smo četvoročlanu porodicu pomogli u prošloj akciji i koji nam je istovremeno bio i vodič tada. Dočekani smo kako se to samo može poželeti. U okviru svojih skromnih mogućnosti spremljen je fantastičan ručak nakon kog niko nije ostao ravnodušan. Uz opušteno ćaskanje (o ne baš opuštenim temama) sa Miloradom i njegovom suprugom i druženja sa njihovom decom, dogovorena je nabavka građevinskog materijala za sanaciju ozbiljnog problema vlage sa kojim se suočavaju. Uz srdačne pozdrave, opraštamo se do nekog narednog puta od našeg prijatelja i njegove porodice.
Na samom izlasku iz Lapca svraćamo do gospodina Jove Vujina kod koga smo već ranije dogovorili nabavku stoke za porodice Rašeta i Ovuka. Tu obavljamo nabavku četiri ovce i četiri jagnjeta, od kojih je po pola išlo za svaku od pomenutih porodica. Nakon toga produžavamo do porodice Rašeta, takođe porodice koju smo pomogli prošlog puta, gde ih obaveštavamo da smo za njih obezbedili traženu pomoć. I ova porodica nije štedela reči hvale na račun isporučene pomoći iz prethodne akcije. Porodica Rašeta i dalje živi u dosta teškim uslovima, a najmlađa Nataša koja boluje od epilepsije, izrazila je želju da joj eventualno prilikom neke naredne posete nabavimo jedan skroman kompjuter, kako bi barem na kratko zaboravila na težak život koji nije mogla da bira. Sa druge strane braća Goran i Zoran nisu krili oduševljenje zbog dobijenih suvenira sa obeležjima FK „Crvena Zvezda“ koje smo im poslali nakon prošlogodišnje posete. Porodica Rašeta se zaista nalazi u teškoj situaciji, a naša pomoć ne bi smela da zaobilazi ovu vrednu porodicu prilikom narednih akcija.
U krugu od stotinak metara obišli smo još dve porodice. Zbog velikog broja obaveza koje smo imali da obavimo, na kratko smo obišli našu staru poznanicu baka Milicu koja živi sa svojom unukom Milankom. Njih smo pomogli po treći put sa 10 metara drva za ogrev. Sa druge strane nova porodica za pomoć ovog puta je bila povratnička porodica Jandrije Ovuke koji trenutno kao podstanar živi sa suprugom i troje male dece u jednoj kući u Donjem Lapcu. Zbog pohađanja škole, ova porodica je prinuđena da kao podstanar živi u Donjem Lapcu, dok je otac Jandrija izrazio želju da se na skromnom seoskom imanju, koje poseduju nedaleko od Donjeg Lapca, bavi stočarstvom i na taj način izdržava svoju porodicu. Kao što je već pomenuto, njima smo namenili dve ovce i dva jagnjeta i deset koka nosilja. Jandrija nam se srdačno zahvalio i obećao da će svojim radom već do naredne godine uvećati stado ovaca, a samim tim i poboljšati trenutnu situaciju u kojoj se nalazi njegova porodica. Dečicu smo obradovali slatkišima, igračkama, odećom i obućom.
Sledeća porodica koju smo obišli jeste porodica Jazić. Povratnička porodica sa troje male dece uliva koliku toliku veru u vaskrs srpskog življa na tim prostorima. Pošto je u pitanju mlađi bračni par nadamo se da će se broj dece uvećati uskoro. Za porodicu Jazić obezbedili smo sto za ručavanje sa četiri stolice i dva dušeka za spavanje. Kao i kod porodice Ovuka, i ovde su se dečica obradovala najviše igračkama (posebno fudbalskoj lopti) slatkišima i knjigama. Vreme smo proveli u priči sa roditeljima, intervjuisanju dece i uvežbavanju fudbalskih akcija na improvizovanom terenu u dvorištu. Sve u svemu kvalitetno provedeno vreme i kod porodice Jazić.
Kompletnu akciju završavamo u najbrojnijoj porodici, a ujedno (složili bi se i svi prisutni) i zaštitnim znakom naših akcija u Krajini, kod porodice Đilas iz mesta zvučnog imena Srb. Porodica Đilas koja je brojala šestoro dece prilikom naše prošle posete, sada je na putu da se uveća za još jednog člana, a vrlo je moguće da to budu i dva. Sve čestitke ovoj porodici, koja svojim primerom dosta toga govori, a to su znali da prepoznaju i njihovi sugrađani koji su im obezbedili novu  veš mašinu. Mi smo za ovu porodicu obezbedili dva kreveta na sprat (logično, zar ne?)  kako bi mala vojska Đilasa imala udobnost koju zaslužuje. Kao i prošlog puta glava porodice Radovan je uspešno „komandovao“ svojom vojskom, i ugostio nas kako se samo poželeti može. Uz prijatnu i opuštenu atmosferu i punu kuću njihove dece i ostalih gostiju koji su bili tu da nas dočekaju, mogli smo i zvanično da završimo akciju pomoći najugroženijim srpskim porodicama.

Срби за Србе 2

Dok je Srba i Krajine biće...

 

Povratak započinjemo prisustvovanjem na svetoj liturgiji u Crkvi u Donjem Lapcu. Dan smo nastavili u istom duhu, obilaskom obnovljenog manastira Donji Budački u istoimenom mestu u jednom od najlepših predela Korduna.
Položaj Srba u Lici i dalje ostaje težak i pun neizvesnosti. Nažalost ništa novo kada se radi o srpskom narodu kao nacionalnoj manjini na teritorijama van matice. Teško se dolazi do bilo kakvog zaposlenja, a ne mogu se baš ni podičiti poštovanjem osnovnih građanskih prava, koja možda postoje na papiru ali daleko od prakse. Naša organizacija će i dalje u saradnji sa bratskim udruženjima i shodno našim mogućnostima obilaziti najugroženiju braću i sestre širom Krajine, kako bi im našim skromnim doprinosom i posetom prvenstveno dali snage da istraju na svojim vekovnim ognjištima, a zatim im i delimično unapredili njihov socio-ekonomski status. Ovo je ujedno i poziv svim udruženjima, organizacijama, pojedincima pa i državnim ustanovama da ne zaborave mnogostradalni i napaćeni narod Srpski na teritoriji Krajine, i da svako na svoj način odigra svoju ulogu u poboljšanju njihovog položaja.

Срби за Србе, Крајина - Srbi za Srbe, Krajina Срби за Србе, Крајина - Srbi za Srbe, Krajina Срби за Србе, Крајина - Srbi za Srbe, Krajina Срби за Србе, Крајина - Srbi za Srbe, Krajina Срби за Србе, Крајина - Srbi za Srbe, Krajina Срби за Србе, Крајина - Srbi za Srbe, Krajina Срби за Србе, Крајина - Srbi za Srbe, Krajina Срби за Србе, Крајина - Srbi za Srbe, Krajina

Pogledajte kompletan foto album

Ovom prilikom se zahvaljujemo svim bratskim udruženjima, našim donatorima kao i pojedincima koji su svojim učešćem, gostoprimstvom i zalaganjem omogućili da se akcija u Krajini sprovede onako kako je i planirana.

Sa verom u Vaskrsloga Boga,
Predrag Marinković
Humanitarna Organizacija „Srbi za Srbe“

 

Izvor: SRPSKO DRUŠTVO ZADUŽBINA