ОДАТА ПОШТА ЖРТВАМА

Trebinje,polaganje-vijenaca.jpg

ТРЕБИЊЕ, 4. ОКТОБРА (СРНА) - Делегације општине Требиње и СУБНОР-а данас су, поводом 4. октобра, Дана ослобођења града у Другом свјетском рату, положиле цвијеће на споменик палим борцима Народно-ослободилачког рата (НОР) у градском парку.

Предсједник СУБНОР-а општине Требиње Славко Шањевић напоменуо је да је у току НОР-а у бившој Југославији погинуло 819 бораца са подручја требињске општине, као и 874 жртве фашистичког терора.

"То је цијели један град. Оволико жртава заслужује пажњу свих генерација и за сва времена", истакао је Шањевић.

Он каже да је Требиње поносно на допринос које је дало ослобођењу од фашизма, јер је током НОР-а активно учествовало више од 4 500 бораца рођених на подручју ове општине, од којих је више од 200 преживјелих носилаца партизанске споменице, док је 12 носилаца ордена народног хероја.

Начелник општине Доброслав Ћук истакао је да је 4. октобра, прије 67 година, "генерација Требињаца тога времена ударила темеље будућности, јер су тада поднешене велике жртве за оно шта данас називамо модерним Требињем".

"Сви ми који припадамо савременим генерацијама Требињаца имамо моралну обавезу да чувамо успомене на овај и бројне друге датуме који су одређивали судбину нашем града и нашем народа, те у биле прекретнице у његовом развоју", истакао је Ћук.

Он каже да се тој моралној обавези најбоље може одговорити уколико буду изграђивали Требиње по мјери сваког његовог становника.

"Свако од нас у локалној управи, школству, здравству, привреди има прилику да личним чином допринесе развоју нашег града, да учини напор више како би наставили да отварамо путеве демократском и економски просперитетном амбијенту у којем ће сваки грађанин живјети достојанствено", рекао је Ћук.

 

Извор: срна