ОБИЉЕЖЕНО 70 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА СРБА У ПОПОВОМ ПОЉУ

Vladika Grigorije

Latinica

ТРЕБИЊЕ, 27. ЈУНА (СРНА) - Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије служио је парастос за око 200 Срба из Поповог поља које су усташе бациле у јаму Јагодњачу у јуну 1941. године.
Парастос је служен у спомен-костурници у Величанима гдје су прије двадесет година пренесени посмртни остаци жртава.
"У ове дане, од Јасеновца до Јадовна, Пребиловаца и Величана и свих стратишта, сјећамо се страшног злочина који су починилиљуди задојени злом и опаком мишљу да имају право погубити другога човјека", рекао је синоћ владика Григорије.
Епископ захумско-херцеговачки и приморски нагласио је да Херцеговина има свијетлу и свету традицију трпљења, мучења и страдања, али да нема традицију злочина од кога свако нормалан бјежи.
"Морамо бити свјесни да убијање и злочин имају посљедице. Зато треба много више и боље да загрлимо један другога, као брат брата, јер немамо толико капитала, ни духовног нити каквог другог, да би могли да не мислимо једни на друге увијек и у свему", нагласио је владика Григорије.
Начелник општине Требиње Доброслав Ћук рекао је да је у мају и јуну прије седамдесет година Херцеговина преживјела голготу, када су људи убијани само зато што су друге вјере.
"Морамо да памтимо, не због злопамћења и освете, већ због достојанства недужних жртава, њихових потомака и свих нас", истакао је Ћук.
Организатор обиљежавања седамдесет година од усташког геноцида у Поповом пољу је Удружење грађана "Ржани до – Величани".

 

Извор: срна