СУТРА ПОЧЕТАК ОБИЉЕЖАВАЊА УСТАНАКА

Споменик устаницима

Споменик устаницима

У Невесињу сутра почиње дводневно обиљежавање 140 година од почетка устанака у Херцеговини - "Невесињске пушке", најавио је данас предсједник Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова Миленко Савановић.

Савановић је подсјетио да је први устанак против отоманске власти подигнут на територији Невесиња 1875. године, а да је његова посљедица био Берлински конгрес 1878. године.

Он је навео да је друга "Невесињска пушка", позната као "Улошки устанак" почела 1882. године нападом на жандармеријску станицу у Улогу.

"Непосредни повод овог устанка био је `војни закон` о обавезном служењу војног рока младића из БиХ који су били дужни да бране границе тадашње Хабзбуршке монархије", рекао је новинарима у Бањалуци Савановић, који ће присуствовати обиљежавању овог историјског догађаја.

Он је навео да је трећи устанак био 1941. године и да је познат као "Невесињска антифашистичка пушка".

Програмом обиљежавања предвиђено је да у Невесињу сутра, на Тргу невесињске пушке, у 20.00 часова буде отворена изложба слика на камену "Херцеговачких устаника", у 20.30 часова обраћање званичника, а у 21.00 час умјетнички програм.

У суботу, 11. јула, у селу Крекови у 10.00 часова биће служен парастос, а у 10.20 часова положени вијенци на спомен-обиљежју погинулим устаницима.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Историчари сложни: Невесињска пушка је заправо Трећи српски ...

Антифашистичка невесињска пушка; Први оружани устанак ...

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА "140 ГОДИНА НЕВЕСИЊСКЕ ПУШКЕ ...