СУТРА ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА ФОЧАНСКИХ БРИГАДА

Споменик погинулим борцима у Фочи
Споменик погинулим борцима у Фочи

Полагањем цвијећа и паљењем свијећа на централном градском споменику, Борачка организација општине Фоча обиљежиће сутра Дан фочанских бригада - 8. април.

Тај датум се узима као почетак војног организовања српског становништва на подручју Фоче 1992. године. 

Од мањих наоружаних група и сеоских стража, настале су прве војне формације, које су имале задатак да заштите српско становништво у Фочи, да би касније у саставу Херцеговачког корпуса, поред одржавања линије фронта према Горажду, фочанска бригада учествовала у борбама на цијелом простору Српске, од Трескавице и Невесиња, преко Нишићке висоравни и Олова, па све до Гламоча. 

Према подацима некадашњег команданта фочанске бригаде, генерала у пензији Новака Паприце, у борби је погинуло 319 бораца из Фоче, ван борбених дејстава 41, несрећним случајем 34, самоубиство је извршило 19 бораца, 26 је умрло природном смрћу, на другим ратиштима погинуо је 31 војник поријеклом из Фоче, а још се трага за једним несталим борцем. 

Цивилних жртава рата на српској страни у Фочи било је 148. 

Програм обиљежавања Дана фочанских бригада почиње у 11.30 часова, а у 12.00 часова планирана је посјета спомен-соби у Градском музеју, након чега ће у Центру за културу и информисање бити организован коктел.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА "МОЈЕ ЈАДОВНО" - Jadovno 1941.

промовисана монографија погинулих бораца и ... - Jadovno 1941.

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА О НАТО БОМБАРДОВАЊУ СРБИЈЕ ...

МАЈСКО СЈЕЋАЊЕ НА ЈОШАНИЧКО СТРАДАЊЕ - Jadovno 1941.