Стражар у логору Дретељ потврдио мучења Срба

Дретељ

На суђењу оптуженима за злочине учињене у Дретељу, у близини Чапљине, бивши стражар Зоран Брвеник рекао је да је 1992. године видио малтретирања затвореника српске националности.

Свједочећи у Суду БиХ, Брвеник је навео да је у јулу 1992. године приступио Хрватским одбрамбеним снагама, те да је упућен у касарну Дретељ, гдје је остао наредна три мјесеца, преноси Бирн.

„Командант касарне је био неки Буљубашић, а Шиме Мариновић, који је касније погинуо, распоређивао је стражу. Од војника ХОС-а сјећам се Макса Макитана, браће Рајић и сестара Марине и Гордане. Знам да је и Срећко Херцег долазио пар пута у касарну, али он ту није боравио. Ја га не знам лично“, навео је Брвеник.

Свједок је рекао да је 1992. године у Дретељу видио око 80 затвореника, те петнаестак затвореница српске националности који су спавали на палетама или бетону у хангару, у коме је било мрачно и у коме је ужасно смрдјело.

Брвеник је истакао да су затвореници били приморани да раде по касарни, те да су неки и претучени, додавши да је чуо да су затвореници српске националности и сексуално залостављани прије његовог доласка у Дретељ, али да то није видио док је боравио у касарни.

„Када сам тек дошао, видио сам на њима завоје и модрице. Видио сам и како је Макс Макитан намлатио тројицу или четворицу рукама и шакама. Ваљда му је неки рођак погинуо, па их је он почео млатити када је чуо за то. То је једино што сам видио“, рекао је он.

За злочине почињене над затвореним цивилима српске националности 1992. године у Дретељу, Тужилаштво БиХ терети Ивана Зеленику, Срећка Херцега, Едиба Буљубашића, Ивана Медића и Марину Грубишић-Фејзић.

Према оптужници, Зеленика је бивши официр ХОС-а, Херцег командант Дретеља, Буљубашић замјеник команданта касарне у Дретељу, док су Медић и Грубишић-Фејзић стражари. У оптужници се наводи да су сви учествовали у тјерању затвореника на присилни рад и у мучењу, а од посљедица злостављања неколико лица је умрло.

У априлу прошле године Ахмет Макитан звани Макс осуђен је у Шведској на пет година затвора за злочине почињене над Србима 1992. у Дретељу.

Буљубашић, који се налази на издржавању казне у Казнено-поправном заводу /КПЗ/ у Зеници, одбио је доћи на суђење, али је оно настављено у присуству његовог адвоката Тодора Тодоровића.

Зеленика, Херцег, Медић и Грубишић-Фејзић се налазе у притвору од фебруара ове године. Суђење ће бити настављено 2. октобра.

 

Извор: СРБЕЛ.НЕТ

 

Везане вијести:

НАСТАВАК СУЂЕЊА ОДГОЂЕН ЗБОГ БОЛЕСТИ БУЉУБАШИЋА

ДАНАС НАСТАВАК СУЂЕЊА ЗА ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА