ПАКАО У ЛОГОРУ ДРЕТЕЉ

Dretelj

САРАЈЕВО, /СРНА/ - На суђењу бившим припадницима ХОС-а за злочине у логору Дретељ код Чапљине, свједок Тужилаштва БиХ Петар Голијанин испричао је да га је оптужени Иван Зеленика лисицама везао за цијев у Војној амбуланти у Мостару.
Голијанин је рекао да је 23. јула 1992. године доведен у Војну амбуланту, гдје га је дочекала особа за коју је касније у Дретељу сазнао да се зове Иван Зеленика. 

"Објесио ме је за водоводну цијев лисицама. Када сам почео запомагати, дошли су неки, и пошто нису могли скинути лисице, хтјели су ми сјећи руку", присјетио се Голијанин, преноси Бирн. 

У Војној амбуланти, гдје је провео неколико дана, свједок је испричао како је ударан, додајући да мисли да га Зеленика није тукао, већ његови стражари. Голијанин је рекао да је из Војне амбуланте одведен у Дретељ, гдје је такође малтретиран и тучен. 

"Мени су на врх главе усјекли мјесец и звијезду", рекао је Голијанин, наводећи да је у Дретељу било и жена које су мучиле затворенике. Неке од њих су сексуално злостављале мушкарце. 

Он је рекао и да мисли да је Едиб Буљубашић учествовао у премлаћивању затвореника Боже Балабана. "Страшно сте тукли затворенике. Пребијали сте, најгори сте били у затвору", рекао је свједок, обраћајући се оптуженом Буљубашићу. 

Заштићени свједок "Г", који је, такође, свједочио на овом суђењу, испричао је да је почетком августа 1992. одведен у Војну амбуланту, гдје га је испитивао Иван Зеленика, којем је касније сазнао име, гдје га је приликом испитивања ошамарио, а наредни дан је одведен у Дретељ, гдје га је претукао један младић. 

"Почео ме је ударати. Након неколико шамара гурнуо ми је цијев од пиштоља у уста. Кад га је извадио, пљунуо ми је у уста", рекао је свједок "Г" и додао да је у Дретељу више пута претучен. 

Он је рекао да је чуо да је управник Дретеља био Срећко Херцег. Свједок "Г" је рекао да је у Дретељу виђао и извјесну Марину, која је малтретирала неке затворенике. Оба свједока су свједочила путем видео-линка из Подгорице. 

Пред крај суђења, оптужени Буљубашић је почео вријеђати тужиоца Ремзију Смаилагић и предсједавајућу Судског вијећа Ениду Хаџиомеровић. 
Он је рекао и да је незадовољан односом предсједавајуће према њему. Потом је Хаџиомеровићева оптуженог удаљила из суднице. 

Зеленика је оптужен за злочине почињене у Дретељу са некадашњим припадницима ХОС-а Срећком Херцегом, Едибом Буљубашићем, Иваном Медићем и Марином Грубишић-Фејзић. 

Према оптужници, Зеленика је бивши официр ХОС-а, Херцег командант Дретеља, Буљубашић замјеник команданта касарне у Дретељу, док су Медић и Грубишић-Фејзић бивши стражари и сви су учествовали у мучењу и тјерању заробљеника на присилни рад, а од посљедица злостављања неколико лица је преминуло.

Суђење ће бити настављено 4. јуна.

 

Извор: срна