ОБИЉЕЖЕНЕ 23 ГОДИНЕ ФОЧАНСКИХ БРИГАДА

Полагање вијенаца код споменика погинулим борцима у Фочи

Полагање вијенаца код споменика погинулим борцима у Фочи

Фочанске бригаде Војске Републике Српске успјеле су да одбране српски народ у Фочи, али су стизале и на друга ратишта широм Српске, истакнуто је на обиљежавању Дана фочанских бригада - 8. априла.

Кроз фочанске бригаде, чије су прве јединице формиране на данашњи дан 1992. године, прошло је око 3.000 бораца, а близу 500 дало је живот за Српску. 

Поводом 23 године од формирања фочанских бригада, делегације су положиле цвијеће и упалиле свијеће на централно спомен-обиљежје, а организована је и посјета спомен-соби у Градском музеју. 

Некадашњи командант једног од батаљона Боро Ивановић каже да су фочански борци имали тежак задатак да одбране територију фочанске општине, која је била једна од највећих у бившој Југославији. 

"Пријетила нам је опасност етничког чишћења и поносни смо што смо одбранили народ. Основна брига су нам породице погинулих и ратни војни инвалиди, којих има доста и који су у тешком положају. Друштво, можда из економских разлога, не брине довољно о борцима који су донијели слободу народу", рекао је Ивановић. 

Предсједник Предсједништва општинске Борачке организације Срђан Станковић рекао је да борцима најчешће недостају године стажа за пензију и да им најтеже пада што, за разлику од њих, они који нису учествовали у рату углавном имају запослење. 

"Према закону о правима бораца, приоритет имају породице погинулих бораца, затим борци инвалиди до четврте категорије, а тек онда демобилисани борци, а кад ће то бити не знамо", рекао је Станковић.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

СУТРА ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА ФОЧАНСКИХ БРИГАДА

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА "МОЈЕ ЈАДОВНО" - Jadovno 1941.

промовисана монографија погинулих бораца и ... - Jadovno 1941.

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА О НАТО БОМБАРДОВАЊУ СРБИЈЕ ...

МАЈСКО СЈЕЋАЊЕ НА ЈОШАНИЧКО СТРАДАЊЕ - Jadovno 1941.