Настављена ексхумација у јами Радача

У јами Радача, на локалитету Горанци код Мостара, гдје су 2009. године пронађени посмртни остаци три Србина и једног Хрвата, јучер је настављена ексхумација.

Портпарол Института за нестала лица БиХ Лејла Ченгић рекла је Срни да не зна о којем броју жртава је рије, али се претпоставља да се у јами налази још посмртних остатака жртава из протеклог рата.

Ченгићева је додала да ће се ексхумација вршити све док се не дође до посмртних остатака.

 

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/radaca.jpg

 

Она је подсјетила да су четири ексхумиране жртве из 2009. идентификоване на основу ДНК анализе и да је утврђено да је ријеч о Гордану /Брацо/ Зуровцу, Драгомиру /Младен/ Илићу, Славиши /Неђељко/ Кандићу и Владимиру /Анте/ Павићу.

Ченгићева подсјећа да је ексхумација на овом локалитету први пут рађена у новембру 2008. године, а због временских услова радови су обустављени крајем децембра 2008. и ексхумација је поново настављена 2009. године.

Она каже да је ова јама, према тврдњи мјештана, дубока око 100 метара, а они су до сада дошли до дубине око 50 метара. У јами се налазило пуно неексплодираних минско-експлозивних средстава, огромне количине разноврсног смећа, слојеви земље и камења.

Како је Ченгићева рекла, ријеч је о веома тешкој и захтјевној ексхумацији, и због специфичности локације, јер је ријеч о дубокој природној јами, и због отежаних радова, јер су претходно морали бити створени услови за ексхумацију, односно одвезено смеће и очишћена јама од минско-експлозивних средстава.

"Створени су безбједносни, али и општи услови за почетак ексхумације", истакла је Ченгићева и додала да ће се на овој јами радити све док временски услови буду дозвољавали ексхумацију.

Она је рекла да ексхумацијом руководи Тужилаштво БиХ, а на локалитету су, осим истражилаца Института, и припадници полиције и СИПА-е и Јединице за подршку алпинистичке групе СИПА-е који се спуштају у саму унутрашњост јаме.

 

Извор: КАФЕ.БА