НАСТАВАК СУЂЕЊА ОДГОЂЕН ЗБОГ БОЛЕСТИ БУЉУБАШИЋА

САРАЈЕВО, 21. АВГУСТА /СРНА/ - Наставак суђења за злочине над српским цивилима у војном затвору Дретељ код Чапљине 1992. године, одгођен је због болести Едиба Буљубашића, једног од пет оптужених.
Предсједавајућа Судским вијећем Енида Хаџиомеровић рекла је да трећеоптужени Едиб Буљубашић, некадашњи припадник Хрватских одбрамбених снага /ХОС/ и замјеник команданта касарне у Дретељу, због болести није могао доћи на суђење. 

На овом суђењу било је планирано да одбране унакрсно испитају свједока Славка Богдановића који је 14. аугуста одговарао на питања Тужилаштва БиХ када је испричао да је за вријеме шестомјесечног заробљеништва у Дретељу био тучен и сексуално злостављан, преноси БИРН. 

Осим Буљубашићу, за злочине у Дретељу суди се и Ивану Зеленики, Срећку Херцегу, Ивану Медићу и Марини Грубишић-Фејзић који су ухапшени 22. фебруара. 

Према оптужници, затворени српски цивили држани су у нечовјечним условима, тјерани су на присилни рад и мучени, а од посљедица злостављања неколико особа је преминуло, док су неки одведени у непознатом правцу, након чега им се губи сваки траг. 

У оптужници је наведено да је Зеленика био официр ХОС-а, Херцег командант војног затвора Дретељ, док су Медић и Грубишић-Фејзић били стражари у војном затвору. 

Логор "Дретељ" био је активан од почетка маја до 18. августа 1992. године након чега су сви логораши депортовани и премјештени у друге војне затворе ХВО-а у Мостару и Грабовину код Чапљине. 

У логору "Дретељ" противправно је било заточено око 200 српских цивила, од чега 71 жена. МУП Српске је 2005. године Тужилаштву БиХ поднио извјештај о злочинима у Дретељу против 42 лица, а након неког времена списак је допуњен са још 27 осумњичених. 

Наставак суђења заказан је за 28. авугуст. 

 

 

Извор: срна

 

Везане вијести: 

ДАНАС НАСТАВАК СУЂЕЊА ЗА ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА