МИТРОВИЋ: У ЈАМИ "РАДАЧА" НЕЋЕ ПРОНАЋИ СРПСКЕ ЖРТВЕ

Недељко Митровић

Недељко Митровић

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић изразио је бојазан да приликом ексхумације у јами Радачи код Мостара неће бити пронађени посмртни остаци убијених Срба, као што је то био случај и у ранијим ексхумацијама у сарајевским насељима Алипашино поље и Бућа поток.

"Разлог томе је што се Тужилаштво БиХ налази под великим притиском бошњачких политичара који свим средствима настоје да намире недостајући број од 8.372 наводно убијених Бошњака у Сребреници", рекао је Митровић Срни.

Он је подсјетио да бивша Комисија Републике Српске за Сребреницу није утврђивала број убијених Бошњака у Сребреници, већ је само упоређивала спискове несталих на основу извора различитих удружења.

"Бројку о наводно 8.372 убијених Бошњака у Сребреници ниједан орган до сада није прихватио, а занимљиво је да Федерална комисија за тражење несталих лица никада није доставила свој извјештај о страдању Бошњака у Сребреници", истакао је Митровић.

Он је рекао да до 2009. године на нивоу БиХ није урађена ни централна евиденција несталих због опструкције ФБиХ уз подршку Међународне комисије за нестала лица (ИЦМП).

Тимови Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА), МУП-а Републике Српске и ФБиХ, под надзором Тужилаштва БиХ, отпочели су потрагу за посмртним остацима жртава ратних злочина из јаме Радача код Мостара.

У јами Радача, према прикупљеној документацији, требало би да се налазе посмртни остаци локалних Срба и Бошњака, али и тијела сарајевских Срба и Бошњака из Стоца и средње Босне.

Тужилаштво БиХ саопштило је да се, према прикупљеним доказима и сазнањима, на тој локацији налазе посмртни остаци већег броја жртава, углавном српске и бошњачке националности, убијених од 1992. до 1995. године.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

интензивиране активности на ексхумацији јаме радача

ЈАМА РАДАЧА КРИЈЕ НАЈМАЊЕ 200 ТИЈЕЛА - Jadovno 1941.

Херцеговина - Jadovno 1941.