КАПЕЛА У КОЊИЦУ БИЋЕ РЕКОНСТРУИСАНА У СПОМЕН-ОБИЉЕЖЈЕ

Капела посвећена Св. Василију Тврдошком и Острошком на православном гробљу Мусала у Коњицу.

Капела посвећена Св. Василију Тврдошком и Острошком на православном гробљу Мусала у Коњицу.

Капела Светог Василија Тврдошког и Острошког на православном гробљу Мусала у Коњицу, након обнове унутрашњости, која је у току, биће претворена у спомен-обиљежје српским жртвама коњичког краја страдалим током грађанског рата од 1992. до 1995. године.

На сајту Епархије захумско-херцеговачке и приморске наводи се да ће на унутрашњим зидовима капеле бити уклесана сва имена жртава рата из Коњица, Јабланице и Прозора. 

Инвеститор овог пројекта је Удружење Срба из Коњица и њихових потомака у дијаспори са сједиштем у Новом Саду, а носилац и организатор обнове је Српска православна Црквена општина коњичка. 

Благослов за реализацију пројекта дао је Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије, као и парох коњички Милан Бужанин који ће у име Одбора Удружења водити пројекат.

Пројекат обнове капеле и изградње спомен-обиљежја припремио је Ново Кртолица, а извођач радова је предузеће "Бујице" из Коњица. 

Планирано је да радови буду завршени до почетка маја, а освештање обновљене капеле и новоизграђеног спомен-обиљежја предвиђено је за 10. мај, када ће, поводом славе храма и освештања капеле Светог Василија Тврдошког и Острошког и спомен-обиљежја свету архијерејску литургију, како је најављено, служити владика Григорије.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ПАКАО У ЛОГОРУ ДРЕТЕЉ - Jadovno 1941.

БЕЗГРАНИЧНА ЗЛОСТАВЉАЊА СРБА У ДРЕТЕЉУ - Jadovno ...

ПАКАО У КАЗАМАТУ ХВО-а - Jadovno 1941.

Дискриминација српских жртава: Расим Делић, Атиф Дудаковић ...

Херцеговина - Јадовно 1941.