СРПСКА ХЕРЦЕГОВИНА СЕ 15. ЈУНА СЈЕЋА ПОГИНУЛИХ И НЕСТАЛИХ

НЕВЕСИЊЕ, 15. ЈУНА /СРНА/ - Општинска организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Невесиње обиљежиће данас Дан несталих и погинулих херцеговачке регије у Одбрамбено-отаџбинском рату. Дан несталих Херцеговине биће обиљежен симболичним бацањем једне руже са моста на Буни, а потом ће у 11.00 часова бити служен парастос у цркви Свете Тројице у Мостару. 

 

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/nevesinjska.JPG

Једна од најпознатијих ратних фотографија из Херцеговине

 

На локалитету Буна је 15. јуна 1992. године погинуло 18 српских бораца и цивила.

Тог 15. јуна 1992. године почео је егзодус српског народа у Мостару и околини. 

За три дана те 1992. године на Буни нестало 28 Срба, од тог броја још шест војника и три цивила воде се као нестали.

Истог дана када је страдало 18 особа на Буни гранатиран је и запаљен најљепши православни храм на овим просторима - Саборна црква Свете Тројице у Мостару, која је недуго потом и минирана. 

Саборна црква се послије 21 годину полако обнавља, као и живот Срба у долини Неретве.


За 13.00 часова најављено је полагање вијенаца и цвијећа на спомен-костурницу у Невесињу, а за 13.30 обраћање званичника и додјела признања, најављено је из Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Невесиње.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, поводом 15. јуна - Дана несталих и погинулих херцеговачке регије, постхумно је одликовао медаљом заслуга за народ 19 бораца Војске Републике Српске /ВРС/ из Невесиња.

У име предсједника Републике, одликовања породицама погинулих бораца уручиће савјетник предсједника Републике Миладин Драгичевић. 

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

Везане вијести: 

МИТРОВДАН У НЕВЕСИЊУ

СЈЕЋАЊЕ НА "МИТРОВДАНСКЕ ОФАНЗИВЕ"

ХЕРЦЕГОВИНА