ДАНАС НАСТАВАК СУЂЕЊА ЗА ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА

Дретељ

САРАЈЕВО, 14. АВГУСТА /СРНА/ - У Суду БиХ данас ће бити настављено суђење оптуженима за злочине над Србима у војном затвору "Дретељ" код Чапљине, када ће бити саслушан нови свједок Тужилаштва. 

 

Први свједок Тужилаштва БиХ Халил Бешо изјавио је 3. јула да је у овом објекту виђао заробљенике, али да није видио да ли су имали повреда.

"У три наврата сам био у 'Дретељу'. Ту су били ти затвореници. Били су Срби притворени. Мислим да нису имали повреда, али ја то нисам могао ни видјети, био сам у возилу. Било је и жена, видио сам кроз прозор жене, мислим да су оне биле на спрату", испричао је Бешо.

Бешо, који је од 1. јула до 9. августа 1992. године обављао функцију команданта Војне полиције тзв. Хрватских одбрамбених снага /ХОС/ у Стоцу, рекао је да је био рањен у августу 1992. године, након чега је отишао на лијечење. Од колега је сазнао да је на његово мјесто у Стоцу дошао оптужени Едиб Буљубашић.

Тужилаштво БиХ, осим Буљубашића, за злочине почињене 1992. године у Дретељу терети Ивана Зеленику, Срећка Херцега, Ивана Медића и Марину Грубишић-Фејзић.

Према оптужници, Зеленика, Херцег, Буљубашић, Медић и Грубишић-Фејзић су 1992. године учествовали у злочинима над више стотина жртава српске националности са подручја општина Мостар, Љубушки, Чапљина и Столац, које су биле у Дретељу.

У оптужници се наводи да је Зеленика био официр ХОС-а, Херцег бивши командант војног затвора "Дретељ", Буљубашић бивши припадник ХОС-а и замјеник команданта затвора, а Медић и Грубишић-Фејзић некадашњи стражари.

Због злочина над Србима у логору „Дретељ“ Врховни суд Норвешке осудио је Мирсада Репка на осам година затвора, док је Ахмета Макитана, који је 1992. године био чувар у логору „Дретељ“, Врховни суд Шведске осудио на пет година затвора због злочина над српским цивилима.

 

 

Извор: срна