У Грубишном Пољу комеморација, помен и парастос за 504 српске жртве усташког терора

Завичајно удружење „Билогора“ из Београда, обавјештава да ће се комеморација, помен и парастос за 504 српске жртве усташког терора, одржати у Грубишном Пољу у суботу 26. априла са почетком у 13. часова.

Поштовани пријатељи!

Комеморација, помен и парастос за 504 српске жртве усташког терора, које су похапшене 26. и 27. априла 1941. године у Грубишном Пољу и околним билогорском селима, те марвеним вагонима отпремљени у мученичку смрт, одржаће се 26. априла ове године.

Парастос ће бити служен у 13 часова у цркви Св. Георгија у Грубишном Пољу. Послије тога одржаће се Помен, упалити свијеће и положити цвијеће на бившој жељезничкој станици где је до 1991. године, педесет година, стајала Спомен‐плоча везана за тај догађај. Разбили су је вандали – наводни антифашисти произашли из тзв. Домовинског рата.

Шестогодишња настојања Српског националног вијећа у Хрватској на челу са Милорадом Пуповцом да се плоча обнови нису успјела. Завичајно удружење "Билогора" дало им је све потребне документе о разбијеној плочи који су од нас тражени (оригиналне фотографије, димензије, локацију на жељезничкој станици и реплику плоче).

Сваке године благовремено смо подсјећали СНВ и обратили се и

локалној управи града Грубишно Поље, али без успјеха. Свјесни смо данас слабости, немоћи СНВ и односа хрватских (анти)фашиста према 2694 српске жртве Билогоре чија су Спомен обиљежја на злочине хрватских усташа 1941. сва порушена, поразбијана и минирана.

Нама данас једино преостаје да гајимо сјећање и пијетет према тим нашим страдалим прецима и да одлазимо на та стратишта. То је наше неприкосновено право и потреба. Редовито се укључујемо у протокол обреда који организира СВН и ВСНМ Билогорско ‐ Бјеловарске жупаније. Тако је и овај пута. Потомцима жртава савјетујемо да се међусобно договоре о одласку са пријатељима и рођацима уз партиципацију горива и цестарине. Они који су одлучили да иду а не могу користити овај начин нека се јаве на телефон 011/2695605/ локал 510 или 064/1013322, Др. Милан Басташић, да покушамо на други начин.

Исто тако молимо у име Управног одбора "Билогоре", да нам се јави добротвор, потомак жртава који има возило са више сједала, да уз партиципацију трошкова одвезе оне који желе ићи, а немају другу могућност. У овом возилу би ишао и члан Управног одбора. Молимо власника возила да се јави на наведене телефоне до 24. априла. До тога термина да нам се јаве и потенцијални кандидати за тај превоз и они који иду својим возилима. Лијепо би било да нас се "пред црквом" 26. нађе што више.

 

За Завичајно удружење „Билогора“:

Ранко Раделић, ген. Секретар                              

др Милан Басташић, предсједник

 

Везане вијести:

​Грубишно Поље - Стратиште НДХ 

 

Преузмите позив у ПДФ формату (530 kB)