ПОМЕН ЖРТВАМА УСТАША У ГАРАВИЦАМА

tl_files/ug_jadovno/img/stratista/garavice/garavice_03.jpgБАЊАЛУКА /СРНА/ - У Гаравицама код Бихаћа, у суботу (3.08.2013.),  одржан је  помен поводом 72 година од страдања више од 14.000 Срба, Јевреја и Рома тог краја, које су побиле усташе. Служен је парастос и положени су вијенци, а помену је присуствовао и потпредсједник Републике Српске Емил Влајки.  

Предсједник Завичајног удружења "Уна" Бошко Стојисављевић рекао је да се велики покољ у Гаравицама догодио од 28. јула до 4. августа 1941. године када су усташе побиле око 10.000 цивила. 

"Убијање је било свакодневно, а људи су спаљивани у кућама, шталама, бацани су у јаме и бездане. Већина жртава затварана је у Бихаћку кулу гдје су пребијани и звјерски мучени, након чега су одвожени на стратишта", истакао је Стојисављевић. 

Према његовим ријечима, тачан број настрадалих у Гаравицама никад није утврђен, али је, према британским изворима, за само три мјесеца убијено 14.500 људи, што ово стратиште ставља на друго мјесто у БиХ по броју жртава у Другом свјетском рату. 

 

Извор: срна

 

Везане вијести: 

ГАРАВИЦЕ