ГАРАВИЦЕ: ДАН СЈЕЋАЊА 2013.

tl_files/ug_jadovno/img/stratista/garavice/garavice_03.jpg03.августа 2013. године са почетком у 11.00 часова у Бихаћу, у спомен-подручју Гаравице, у организацији Завичајног удружења Уна, одржаће се традиционално обиљежавање страдња Срба, Јевреја и Рома Бихаћа и Бихаћког краја. У овом мјесту, прије 72 године, у љето 1941. године, звјерски је побијено преко 12 000 невиних жртава.

 

Убијање невиних цивила од стране усташких злочинаца и њихових помагача, обухватило је жртве са подручја велике жупе Крбава и Псат, Бихаћа, Босанске Крупе, Босанског Петровца, Цазина и Доњег Лапца као и сусједних општина - Слуња, Коренице, Дрвара и Велике Кладуше. Убијање је било свугдје и на сваком мјесту, људи су живи спаљивани у кућама, шталама, бацани у јаме и бездане, а већина невиних жртава је довођена у затвор у бихаћку кулу - Бригаду, као и многе друге објекте претворене у затвор, гдје су пребијани и полуживи одвођени на једно од стратишта на подручју Бихаћа којих је било преко 40.  

Највећи број жртава скончао је на Гаравицама.

 

На Гаравицама се догодио покољ и велики покољ. Покољ је трајао од јуна до октобра 1941. а велики покољ је трајао од 28. јула до 4. августа 1941. године. За вријеме  великог покоља убијено је око 10 000 невиних Срба. По великом покољу се у то вријеме и у том крају мјерило вријеме јер се говорило "то је било по великом покољу на толико и толико дана...

 

Љета 1941. убијено је више цивила него што је град Бихаћ имао становника 27. јула 1949. године.

 

Погледајте званични позив организатора као распоред обиљежавања: 

 

Званични позив организатора

 

Предсједник Одбора Небојша Куштриновић

kustro48@blic.net  kustro@blic.net

 

Предсједник Удружења Бошко Стоjисављевић

bosko.stojisavljevic@gmail.com

 

Везане вијести: 

ГАРАВИЦЕ