Гаравице, 12.000 покланих Срба

На спомен-обиљежју Гаравице код Бихаћа у суботу 6. августа, одржан је помен и комеморација у знак сјећања на више од 12.000 невино убијених Срба са бихаћког подручја које су 1941. године убиле усташе.

 

СРНА: Комеморацију поводом 70 година од свирепог убиства и страдања невиног становништва организовало је Завичајно удружење „Уна”, а парастос је служио владика бихаћко-петровачки Хризостом, након чега је одржан историјски час, те положено цвијеће и запаљене свијеће.

- Прође 70 година од страшног и стравичног злочина, кога нико од невиних и честитих људи тадашње Краљевине Југославије није очекивао, а још мање заслужио. Ми данас, захваљујући групи ентузијаста у удружењу „Уна”, из мртвих и заборављених васкрсавамо наше страдале претке. Морамо опраштати, али не смијемо заборавити, зато смо и данас овдје - рекао је владика Хризостом.

Предсједник Организационог одбора обиљежавања страдања становништва бихаћког краја Бранко Вукадиновић рекао је да је терор на том подручју почео успостављањем НДХ, а да се појачао од јуна до октобра 1941. године.

- Чланови Удружења организовали су ову манифестацију с циљем да се никада не заборави оно што се десило њиховим прецима - рекао је Вукадиновић, и најавио, да ће обиљежавање постати традиционално, те изразио наду да ће наредне године 4. августа на овом мјесту бити више присутних, а посебно младих.

Данашњем окупљању присуствовао је и представник Јеврејске заједнице у БиХ Ели Таубер, док је на јул и август 1941. године, када се десио овај стравични злочин, присутне подсјетила и доктор Мирјана Влаисављевић.

Zavičajno udruženje Una - Odluka

ГАРАВИЦЕ су спомен подручје које се простире на 15 ha површине. Налази се с обје стране магистралног пута Бихаћ – Загреб на удаљености од 3 до 4 км од центра града Бихаћа. У склопу спомен парка налази се Хумачка главица, узвишење у чијем су подножју три гробнице: Гаравице, Делибарице и Уљевите баре. Све три гробнице су масовне, без видљивих обиљежја и мочварни су терен.
Гробница Гаравице налази се с десне стране магистралог пута Бихаћ-Загреб. Послије II Свјетског рата у близини ове гробнице, а у саставу спомен парка подигнута је хумка за коју многи и данас сматрају да је једна од гробница. Хумка је подигнута накнадно као дио меморијалног парка. Делибарице су гробница која се налази сјевероисточно од Хумачке главице према улици Ирфана Љубијанкића, односно према магистралном путу.
Уљевите баре су трећа масовна гробница западно од Хумачке главице с обје стране тока ријеке Клокот.

 

Извор: срна

Везане вијести:

Проф. др Мирјана Влајисављевић: Гаравице мрачне и крваве