USVOJEN PRIJEDLOG DEKLARACIJE O JASENOVCU

Јасеновац

Ћирилица

BANJALUKA, 23. MAJA (SRNA) - Međunarodna komisija za utvrđivanje istine o Jasenovcu usvojila je danas Prijedlog deklaracije o genocidu Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svjetskom ratu, koja će biti usvojena na 5. međunarodnoj konferenciji o Jasenovcu 24. i 25. maja u Banjaluci.
Član Komisije Srboljub Živanović rekao je da će Deklaracija, nakon usvajanja, biti poslata parlamentima svih zemalja svijeta, a posebno parlamentima zemalja nastalih raspadom Jugoslavije.
"Do sada niko nije donio ovakvku deklaraciju, niti je Hrvatska priznala zločine genocida nad srpskim, jevrejskim i romskim življem na ovim prostorima", rekao je Živanović.
On je dodao da je Komisija danas razmatrala i problem stradanja djece u jasenovačkom sistemu logora, te da su do sada precizno prikupljena imena više od 33 000 djece sa područja Kozare.
"Vjerovatno nikad nećemo saznati imena sve djece koja su stradala u Jasenovcu. Približan broj je oko 110 000. Pojedini autori najprije su došli do oko 20 000 imena i prezimena djece, od kojih je bilo oko 1 000 jevrejske i ta imena su već predata memorijalnom centru Jad Vašem u Izraelu", rekao je Živanović.
Direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović rekao je da će na Petoj međunarodnoj konferenciji o Jasenovcu biti više od 50 izlaganja, uz učešće jednog broja preživjelih logoraša, a otvaranju će prisustvovati najviši zvaničnici Republike Srpske /RS/.
"Udruženje 'Jasenovac-Donja Gradina' će, uz pomoć Vlade RS, nastojati da se istina o Jasenovcu proširi što dalje, a dobro je što će na konferenciji učestvovati i predstavnici Rusije, s obzirom na to da se u ruskoj javnosti malo zna o o koncentracionim logorima na području NDH", rekao je Velimirović.
Prema njegovim riječima, posebna pažnja na konferenciji biće posvećena ulozi Dijane Budisavljević koja je tokom Drugog svjetskog rata u Zagrebu spasila oko 12 000 srpske, jevrejske i romske djece.
Potpredsjednik Svjetske skupštine Roma Dragoljub Acković rekao je da su u Jasenovcu procentualno najviše stradali pripadnici ovog naroda, njih oko 88 000.
"Oko 15 000 romske djece je stradalo, a egzaktno imamo oko 8 000 imena i prezimena", rekao je Acković.



Izvor: срна