Delegacija Odbora za Jasenovac SPC na Danu holokausta u Jerusalimu

Ћирилица

Uoči Dana holokausta, u nedelju 1. maja delegacija Odbora za Jasenovac koju su činili protosinđel mr Jovan Ćulibrk, koordinator Odbora, i monah mr Pavle Kondić po posebnom pozivu je prisustvovala centralnoj svečanosti u Spomen-ustanovi Jad Vašem u Jerusalimu. Na svečanosti su govorili predsednik Izraela Šimon Peres i premijer Benjamin Netanjahu, dok je centralni deo svečanosti bilo paljenje šest memorijalnih baklji u spomen šest miliona stradalih Jevreja u toku Drugog svetskog rata. U ime Jerusalimske Patrijaršije skupu je prisustvovao Arhiepiskop Konstantine g. Aristarh, generalni sekretar Svetog Sinoda, kao i predstavnici drugih hrišćanskih zajednica u Svetoj Zemlji.

Dok je centralnom obeležavanju Dana holokausta u Jerusalimu prisustvovao sav državni vrh Države Izrael, zamenik ministra spoljnih poslova Dani Ajalon je prisustvovao parastosu jasenovačkim žrtvama na Donjoj Gradini, delu jasenovačkog logora koji se nalazi u Republici Srpskoj.

Na ovogodišnjoj svečanosti u Jad Vašemu posebna pažnja je obraćena na stradanje u bivšoj Jugoslaviji. U svom govoru predsednik Peres je istakao logor smrti Jasenovac koji se odlikovao okrutnošću većom i od svojih nacističkih parnjaka. Među šest preživelih stradalnika koji su palili memorijalne baklje bila je i Dina Bihler-Hen, rođena Zagrepčanka, koju je majka uspela da sakrije kod porodice Beritić koja ju je čuvala do kraja rata; cela Dinina porodica je stradala u Jasenovcu.

 U organizaciji Spomen-ustanove Jad Vašem 29. aprila otvoren je i počeo sa radom Seminar o holokaustu za hrišćanske lidere. Na svečanosti otvaranja, u okviru predstavljanja organizatora, pozdravno slovo izrekao je i protosinđel mr Jovan Ćulibrk, čije je svedočenje o stradanju srpskog naroda, među kojima i 337 njegovih srodnika i prezimenjaka tokom Drugog svetkog rata u jasenovačkom logoru i po drugim stratištima, ostavilo je velikog utiska na sve prisutne. Učesnici seminara, njih dvadeset i četiri, pripadnici nekoliko hrišćanskih denominacija došli su sa raznih strana sveta: iz Finske, Češke, Kanade, SAD, Gane, Singapura, Nemačke. Na seminaru, koji traje do 9. maja, u ime Srpske Crkve učestvuje monah mr Pavle Kondić, upravnik Arhiva i biblioteke Mitropolije Crnogorsko-primorske.

 

Дани холокауста у Јерусалиму - Dani Holokausta u Jerusalimu Дани холокауста у Јерусалиму - Dani Holokausta u Jerusalimu Дани холокауста у Јерусалиму - Dani Holokausta u Jerusalimu

Josif Stanković