"Ne damo da se uspomene ubijaju"

Ћирилица

LIPIK, 11. OKTOBRA /SRNA/ - U selu Kukunjevac, kod Lipika, u Hrvatskoj danas je održan komemorativni skup i služen parastos žrtvama ustaškog terora koje su stradale u ovom selu i onima koji su u oktobru 1942. godine nepovratno odvedeni u Jasenovac, gdje im se gubi svaki trag.Tom prilikom, zamjenik predsjednika Srpskog narodnog vijeća /SNV/ Saša Milošević otkrio je šest obnovljenih ploča sa 800 uklesanih imena žrtava. 

Spomen-ploče su uništene u posljednjem ratu, a obnovljene su bez podrške Vlade Republike Hrvatske. 

"Danas smo na ovom mjestu jer ne damo da se uspomene ubijaju", rekao je Milošević u obraćanju na komemorativnom skupu. 

On je upitao kako je moguće da u Hrvatskoj, koja se po Ustavu deklariše kao antifašistička zemlja, u prethodnom ratu bude uništeno više od 3.000 antifašističih spomenika. 

"Zašto nam treba tako dugo da ih obnovimo i dokle ćemo to da radimo sami, bez institucionalne podrške, i da li će možda opet nekad biti uništeni", upitao je Milošević. 

On kaže da je u Jadovnu i Kukunjevcu uložen trud da sjećanja na žrtve ne zamru, a uskoro će i na Petrovoj Gori i Sloboštini biti obnovljeni spomenici. 

"Istina i pomirenje su najbolja osnova za budućnost i nadam se da nećemo sami morati da obnavljamo smomenike, te da će nam institucije Hrvatske u tome pomoći", naglasio je Milošević. 

U ime organizatora skupa i potomaka žrtava obratio se Darko Deronja iz Vijeća srpske nacionalne manjine Lipika i ukazao da Ministarstvo kulture Republike Hrvatske nije ni na koji način pomoglo obnavljanje Spomen-ploče pobijenim Kukunjevčanima. 

Parastos žrtvama ustaškog terora služili su paroh daruvarski Luka Bosanac i paroh pakrački Đorđe Teodorović. 

"Molimo se na ovim strašnim mjestima stradanja da razlikujemo dobro od zla, da razlikujemo žrtvu od dželata i da se tako zlo više nikad ne ponovi", rekao je paroh Luka Bosanac. 

Komemorativnom skupu i parastosu prisustvovali su generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Živorad Simić, predstavnici ostalih srpskih organizacija u Hrvatskoj i delegacija Udruženja "Jadovno 1941." iz Banjaluke. 

Pred Drugi svjetski rat selo Kukunjevac je brojalo oko 1.800 stanovnika pravoslavne vjeroispovijesti, od kojih je gotovo 800 stradalo u logorima NDH, a ponajviše u oktobarskom ustaškom teroru. 

Na dan formiranja 12. slavonske proleterske brigade, 11. oktobra 1942. godine, selo Kukunjevac doživjelo je sudbinu Sloboštine, Kusonja, Sažija i drugih sela u Slavoniji. 

Pripadnici ustaškog domobranskog zdruga – "luburićevci" iz Lipika opkolili su selo u noći između 10. i 11. oktobra i za odmazdu zbog napada na ustaško uporište u Španovici pobili 780 muškaraca, žena i djece, a njihova tijela masakrirali. 

Te noći su poubijani nevini Kukunjevčani, Kozarčani i Slovenci koji su se kao izbjeglice zatekli u KukunjevcuВезане вијести: 

Парастос и комеморација у Кукуњевцу

КУКУЊЕВАЦ: ЗАБОРАВЉЕНО СТРАТИШТЕ ИЗ ДОБА НДХ

Jovan Kokot: DVANAESTA SLAVONSKA

U KAZAMATIMA NA MUKAMA