VLADIKA ATANASIJE: SRBI SKLONI ZABORAVU VLASTITOG BIĆA

Ћирилица | English | Русский

KOZARA, 4. OKTOBRA /SRNA/ - Vladika bihaćko-petrovački Atanasije rekao je danas na Kozari da se srpskom narodu lako događa da zaboravlja, odbacuje, amputira i poništava i dio svoga vlastitoga bića, svoga života i svoga naroda.

 

ВVLADIKA ATANASIJE: SRBI SKLONI ZABORAVU VLASTITOG BIĆA


"I biologija i teologija su nagon za osmišljavanje utisnule u sva stvorenja. Čovjek se nekad zbuni posmatrajući srpski narod, sumnjajući da je taj nagon dat baš svakom narodu", rekao je vladika Atanasije na otvaranju Prvog sabranja udruženja potomaka i poštovalaca srpskih žrtava ratova u 20. vijeku.

On je naveo da je srpski narod izdašan i želi sve da podijeli s drugima, što, kako je rekao, nije loše, ali jeste loše ne zadržati ništa za sebe, dati baš sve, jer treba imati i za sebe i za druge.

 

VLADIKA ATANASIJE: SRBI SKLONI ZABORAVU VLASTITOG BIĆA


"Ono što se događalo srpskom narodu u 20. vijeku, mnogo toga je išlo uprazno i nije bilo osmišljeno. Na nama je zadatak da vraćamo ono što je otišlo u besmisao iz naše istorije i naše prošlosti, a pamćenje se moće oživjeti", rekao je vladika Atanasije, ocijenivši da ovo višednevno sabranje na Kozari ima višedimenzionalni značaj.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da je Kozara planina koja zna i za žrtve i za slobodu i da je bila terorisana, ali da nikad nije pod okupacijom i terorom željela ostati.

 

VLADIKA ATANASIJE: SRBI SKLONI ZABORAVU VLASTITOG BIĆA


"Takvi smo mi Srbi i naše žrtve zaslužuju u svako doba veliku pažnju i sjećanje - sjećanje za ono što su činili i pažnju za ono što su nam ostavili. Time je naša obaveza veća, jer moramo čuvati ideale za koje su se borili, ali je puno prepreka na tom putu", ocijenio je Pavić.

On je istakao da se činjenice ne smiju zaboraviti i da ko hoće da zna može ovdje na spomeniku na Kozari pogledati imena 10.000 žrtava, među kojima se "na prste ruke mogu prebrojati žrtve drugih nacija".

 

VLADIKA ATANASIJE: SRBI SKLONI ZABORAVU VLASTITOG BIĆA


"Nažalost, moramo priznati da smo bili pobjednici u Prvom svjetskom ratu, pa smo našu pobjedu udružili u Jugoslaviju. Bili smo pobjednici u Drugom svjetskom ratu, pa smo našu pobjedu udružili u SFRJ. Bili smo pobjednici u posljednjem ratu, pa smo našu pobjedu udružili u BiH", naveo je Pavić.

On je naglasio da se Srbima nikada nije dozvolilo da prave državu po mjeri ljudi svoga naroda niti po zaslugama koje je srpski narod imao u ratovima, nego su im uvijek nametani okviri koji su ih sputavali.

"To su nam smjernice kuda treba ići. Nikada ne treba odustati i nikad se predati, jer to ne zaslužuju ni žrtve ni generacije koje dolaze iza nas", poručio je Pavić.

Predsjednik Udruženja "Jadovno 1941" Dušan Bastašić rekao je da su na ovom sabranju predstavnici 20 organizacija iz Srbije, Republike Srpske i Hrvatske odlučile da izraze volju i pokažu zajedništvo u čvrstoj odluci da ne dozvole da stradanje predaka, koje je snažno odredilo životne puteve potomaka, ne padne u zaborav.

 

VLADIKA ATANASIJE: SRBI SKLONI ZABORAVU VLASTITOG BIĆA


"Želimo da pokažemo da oni čije gene i duh nosimo ne mogu i ne smiju biti zaboravljeni i da ćemo učiniti sve da naša djeca i još nerođeni unuci to ne zaborave i da iz sfere sjećanja usvoje ovo u trajno pamćenje onako kako smo usvojili i Kosovski boj", dodao je Bastašić.

On je naveo da je svrha izlaganja i predavanja planiranih u ova tri dana da se organizacije međusobno bolje upoznaju sa radom i planovima svake od njih, ali i da čuju šta su prepreke na koje nailaze i kako mogu pomoći jedne drugima u zajedničkoj misiji kako bi bile što uspješnije.

 

VLADIKA ATANASIJE: SRBI SKLONI ZABORAVU VLASTITOG BIĆA


"Sutra planiramo da formulišemo protokol o saradnji sabranja koji će definisati konkretne aktivnosti za narednih godinu dana, kada ćemo se sastati drugi put", najavio je Bastašić.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović rekao je da je za populaciju koju ova organizacija zastupa prvo sabranje bilo u oktobru 1995. godine kada su počele stizati informacije o najmilijima.

 

VLADIKA ATANASIJE: SRBI SKLONI ZABORAVU VLASTITOG BIĆA


"Na te informacije, nakon gotovo dvije decenije, danas još čekaju porodice 1.678 nestalih u Republici Srpskoj, te je i ovo sabranje nova nada tim porodicama", kazao je Mitrović.

Predstavnik Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske Branislav Radinović rekao je da ovo ministarstvo podržava rad udruženja posvećenih tome da se istorija ne zaboravi.

"Želimo da se sjećanje održi i da 20. vijek bude kraj srpskog stradanja i patnji koje je naš narod proživio na teritoriji bivše Jugoslavije", dodao je Radinović.

Pod motom "Sjećanje nije dovoljno" na Kozari se od 3. do 5. oktobra održava Prvo sabranje udruženja potomaka i poštovalaca srpskih žrtava ratova u 20. vijeku.

 

VLADIKA ATANASIJE: SRBI SKLONI ZABORAVU VLASTITOG BIĆA


Skup su povodom obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata inicirali i organizovali Udruženje "Jadovno 1941" i Organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, a podržali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i grad Prijedor.

 

VLADIKA ATANASIJE: SRBI SKLONI ZABORAVU VLASTITOG BIĆA

 

Izvor:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

Prvo sabranje udruženja potomaka i poštovalaca srpskih žrtava ratova u XX vijeku