STRATIŠTA SRBA I JEVREJA NISU MJESTA ZA ZABAVU

Priredio: Darko TERZIĆ

Ћирилица | English

 

ZAGREB, BEOGRAD, BANJALUKA, 3. AVGUSTA /SRNA/ - Generalni sekretar "Margelovog instituta" iz Zagreba Salamon Jazbec smatra neprihvatljivim da se dvanaestodnevna zabavna manifestacija "Čarolija ljeta -  Izrael u Novalji" održava na ostrvu Pagu, na području bivših ustaških logora smrti Metajna i Slana.

Jazbec naglašava da posebno zabrinjava to što se ova manifestacija održava bez komemoracije za više od  osam hiljada  Jevreja i Srba koji su na tim mjestima stradali zbog rasnog zakonodavstva i genocidne politike zločinačke Nezavisne Države Hrvatske /NDH/.

Jazbec je apelovao na organizatore manifestacije - Ambasadu Izraela u Hrvatskoj i lokalne vlasti Novalje - da u okvir te "priredbe" uključe i posjetu mjestima ustaških logora smrti Slana i Metajna, uz odavanje pošte žrtvama.

"Pozivam izraelskog ambasadora u Republici Hrvatskoj da povodom svog boravka u opštini Novalja na ostrvu Pagu povede inicijativu da se lokaliteti Slana i Metajna dolično obilježe i zaštite kao Spomen-područja koncentracionih logora iz vremena  holokausta", rekao je Jazbec za Srnu.

On je podsjetio da je Metajna bila prvi logor smrti za žene i djecu u Drugom  svjetskom ratu.

Jazbec je jedan od desetoro utemeljivača Hrvatsko-izraelskog društva i njegov prvi sekretar, te saosnivač "Margelovog instituta" iz Zagreba, jevrejske  organizacije koja se bavi monitoringom antisemitizma, proučavanjem holokausta, razotkrivanjem i prijavljivanjem ustaških ratnih zločinaca, te borbom  protiv istorijskog revizionizma.

Predsjednik Saveza jevrejskih opština Srbije Aleksandar Nećak rekao je za Srnu da ne može komentarisati manifestaciju na Pagu jer nema validnih informacija, ali da su generalno, bez obzira o kojim žrtvama je riječ, stratišta sveta mjesta i osim komemorativnih okupljanja nisu lokacije gdje se organizuju manifestacije.

Dušan Bastašić, predsjednik Udruženja "Jadovno 1941" iz Banjaluke, obratio se  izraelskom ambasadoru u Zagrebu Josefu Amraniju pismom, u kome je ukazao na istorijske činjenice u vezi sa ostrvom Pagom, kao i na bolne posljedice dugogodišnjeg skrivanja, relativizovanja i negiranja zločina koji se tamo dogodio u ljeto 1941. godine.

"Želim Vam ukazati da je na ostvu  Pagu, u mjestu Metajna, u junu 1941. formiran  prvi koncentracioni logor za žene i djecu u Drugom svjetskom ratu. Većina zatočenih žena i djece bili su Jevreji", naveo je Bastašić u pismu na koje nije dobio odgovor.

Prema dugogodišnjim istraživanjima istoričara dr Đure Zatezala,  u logorima Slana i Metajna pobijeno je najmanje 8 020 ljudi.  "Većina ih je pobijena sa čamaca u akvatorijumu rta Slana, tako što im je  vezan kamen oko vrata i  rasporen stomak kako njihova tijela ne bi islivala na površinu, a onda su bacani u more", podsjeća Bastašić.

"Kada krenete brodom prema poznatoj plaži Zrće, morate sjeći valove Paškog kanala na čijem dnu leže tijela poklanih zatočenika", navodi Bastašić.

Do prije godinu dana, kako kaže Bastašić,  na mjestu ustaških koncentracionih logora na Pagu,  registrovanih spomeničkih mjesta iz Drugog svjetskog rata, nije bilo ničega što bi ukazivalo da se tu 1941. dogodio strašan zločin, a nažalost nema ni danas.

"Spomen-ploča, koju su podigli  1975. antifašisti sa Paga, uništena je u proteklom ratu, mada na Pagu nije bilo ratnih dešavanja. Na inicijativu našeg udruženja Spomen-ploča je obnovljena i 26. juna prošle godine otkrivena je njena replika u uvali Sušac.  Gradonačelnik Novalje imao je niz primjedaba na, kako je rekao,  `neprihvatljivu retoriku` teksta na ploči. Tražio je  da mu definišem i dio teksta: `više hiljada žrtava`...", naglasio  je Bastašić.

On je dodao da otkrivanju Spomen-ploče nije prisustvovao niko od lokalnih ili županijskih vlasti, a samo dva dana nakon otkrivanja i osveštanja, ploča je ponovo uništena. Počinioci  nisu pronađeni, a lokalna zajednica nije našla za shodno da ploču obnovi.

"Nekome je,  očigledno, stalo da nastavi sa skrivanjem onoga što se sakriti ne može", rekao je Bastašić i izrazio zaprepašćenje zbog održavanja manifestacije u Novalji  i otkrivanja spomenika izraelsko-hrvatskom prijateljstvu na području gdje se prije 70 godina odvijao stravičan zločin.

"Ovakav odnos lokalnih vlasti prema mjestima stradanja naših članova porodica i prema mjestima koncentracionih logora iz Drugog svjetskog rata smatramo ponavljanjem zločina", ističe Bastašić.

On u pismu navodi da je duboko uvjeren da izraelski ambasador prilikom donošenja odluke o mjestu i vremenu održavanja tekuće manifestacije nije bio upoznat o  činjenicama  da su  tu masovno ubijani Jevreji i  Srbi.

"Krajnje je licemjerno ne upoznati predstavnike jevrejske zajednice, koji imaju plemenitu želju za organizacijom manifestacije, o istorijskim činjenicama stradanja Jevreja na tom području.  Stojim  na raspolaganju da Vam, ako to želite, izložim mnogo više informacija o logorima Slana i Metajna, ali i da Vam budem vodič po tim tužnim lokalitetima na kojima su živote izgubili moji  djedovi i stric", naveo je Bastašić u pismu izraelskom ambasadoru.

Dr Dani Novak, profesor matematike na koledžu Itaka u SAD, koji je kao dijete preživio  strahote ustaškog logora, takođe je uputio pismo izraelskom ambasadoru u Zagrebu i  ukazao da "postoji greška u shvatanju da izraelsko odjeljenje za turizam i izraelska misija u Hrvatskoj podržavaju turizam na ostrvu Pagu".

"To je povrijedilo mnoge ljude i greška treba da bude  ispravljena. Siguran sam da niste svjesni ove situacije. Zatražio sam razgovor sa nekim iz Ambasade, ali još nisam dobio odgovor", istakao je Novak, koji  ima dvojno izraelsko-američko državljanstvo.

On je naglasio da želi da razgovara sa izraelskim ambasadorom u Hrvatskoj i ispita mogućnost da se ostvari napredak u vezi sa otkrivanjem istine "u vezi sa veoma tužnim  događajima  na Pagu 1941. godine".

Dani Novak  je naveo da su  njegova  tetka i baka tu  ubijene 1941. godine.

"Vjerujem da postoje pozitivni načini da se riješi ova veoma komplikovana situacija", dodao je Novak u pismu.

Ambasador Izraela u Zagrebu nije odgovorio ni na molbu Srne da pojasni zašto je za lokaciju manifestacije na kojoj se predstavlja moderni  Izrael izabrano  baš ostrvo Pag, s obzirom na zločine koji su tu počinjeni i nad Jevrejima.

U Novalji je 28. jula otvoren 12-dnevni festival "Izrael u Novalji - Čarolija ljeta", kojim će se domaćim i stranim turistima te domaćinima predstaviti izraelska kultura, muzika, umjetnost, gastronomija...

Povodom otvarenja festivala otkriven je i spomenik "Model Izraela". Ovaj spomenik postavljen je na glavnom gradskom trgu i, kako su naveli organizatori manifestacije,  predstavljaće "vječnu uspomenu" na ovaj festival.

 

Izrael u Novalji

 

Izvor: Srna