Rori Jeomans gost udruženja Jadovno 1941.

Ћирилица - English

Rori Jeomans

Rori Jeomans

Jeomans istražuje u Arhivu udruženja, radeći na svojoj novoj knjizi o teroru u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj

Proteklih deset dana u Banjaluci boravi britanski istoričar Rori Jeomans ( Rory Yeomans).

Na poziv udruženja, cijenjeni istoričar istražuje građu u Arhivu udruženja Jadovno 1941, radeći na svojoj novoj knjizi o teroru u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, pod naslovom ”Utopija terora: Život, smrt i svakodnevno iskustvo u ustaškoj Državi” (The Utopia of Terror: Life, Death and Everyday Experience in the Ustasha State).

Rori Jeomans je autor knjige ”Vizije uništenja: Ustaški režim i politička kultura fašizma 1941-1945” (Visions of Annihilation: the Ustasha Regime and the Cultural Politics of Fascism, 1941-1945.) izdane 2013. godine i koautor knjige ”Rasna nauka u Hitlerovoj novoj Evropi, 1938-1945.” (Racial Science in Hitler’s New Europe, 1938-1945.) izdane takođe 2013. godine.

Jeomans je 2013. bio saradnik otsjeka za Evropsku istoriju na Kantemir Insitutu, na Oksfordskom Univerzitetu (Cantemir Institute, University of Oxford) a doskora je radio kao viši naučni analitičar u Ministarstvu pravde u Londonu.

Predavao je na Univerzitetu Koledž u Londonu (University College London), Siti Univerzitetu (City University), Univerzitetu Lidza (University of Leeds) i Oksfordskom Bruks Univerzitetu (Oxford Brookes University).

Njegovo zadnje zvanje je bilo viši naučni saradnik za istoriju u Centru za naučne studije u Sofiji, Bugarska (Centre for Advanced Study Sofia, Bulgaria), a sadašnja pozicija je naučni saradnik za istoriju na Bečkom Vizental institutu za studije o Xolokaustu u Beču, Austrija (Wiener Wiesenthal Institute for Holocaust Studies, Vienna, Austria).

Povodom međunarodnog Dana sjećanja na Holokaust, 27. januara 2014. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Londonu, na otvaranju izložbene postavke „Moje Jadovno“, Jeomans je u svom obraćanju pomenuo da je Britanija bila prva koja je stvorila koncentracione logore, još krajem XIX veka u vrijeme kolonijalizma i to nad Burima, južnoafričkim stanovništvom.

 

Dušan J. Bastašić