Arhiv genocida počinjenog nad srpskim narodom u vrijeme postojanja Nezavisne Države Hrvatske

Ћирилица / English / Русский / Italiano / Deutsche

Udruženje građana Jadovno 1941. od početka svog postojanja, shvatilo je značaj istraživačkog rada kao doprinos njegovanju kulture sjećanja na žrtve genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Neadekvatan sistemski pristup ovoj tematici, potakao nas je da uđemo u niz poduhvata čiji je cilj da omoguće osnovu kvalitetnog naučno stručnog tretiranja tematike stradanja naših sunarodnika.

 

Istorijski izvor, bazna kategorija svakog istraživanja omogućuje nam širinu i sveobuhvatnost pristupa prilikom sagledavanja istorijskih procesa. Zbog činjenice da u Republici Srpskoj ne postoje stručne institucije koje se usko specijalizovano bave prikupljanje orginalne dokumentarne građe iz vremena NDH, kao i njenog čuvanja i prezentovanja, naše udruženje u saradnji sa studentima odsjeka za istoriju Filozofskog fakulteta u Banjaluci, kreće u pionirski poduhvat prikupljanja i digitalizacije prvorazredne istorijske građe vezane za tematiku genocida počinjenog na našim prostorima u vrijeme Drugog svjetskog rata.

 

Savremena informatička tehnologija, pruža nam značajne mogućnosti u procesu digitalizacije, čuvanja i prezentacije građe. Koristeći namjenski proizveden softver, omogućen nam je instrument digitalnog arhiviranja i detaljne pretrage što pruža brz i kvalitetan pristup arhivskoj građi. Mogućnost pristupa bilo kom dokumentu u digitalnoj bazi podataka u roku od nekoliko sekundi, najbolje govori koliko će rad istraživačima biti olakšan. Čitavoj bazi podataka koja već sada sadrži nekoliko hiljada predmeta biće omogućen on-lajn pristup.

 

 

Специјализовани архивски софтвер | Specijalizovani arhivski softver

 

Građa u našem arhivu, osim svoje digitalne verzije ima i svoju tvrdu kopiju, čuvanu po principima arhivske prakse. Ista je veoma raznorodna za period koji pokrivamo.

Naš specijalizovani bibliotečni fond broji preko 1200 naslova, većinom vezanih za tematiku genocida ali i vjekovnih istorijskih procesa na našim teritorijama.

 

Mogućnost pristupa bilo kom dokumentu u digitalnoj bazi podataka u roku od nekoliko sekundi olakšava rad istraživačima

Svjesni smo da bez stručnog i odgovornog rada na prikupljanju, čuvanju i prezentaciji istorijske građe nema adekvatnog odgovora nametnutom višedecenijskom zaboravu i neradu na polju izučavanja, prezentacije i internacionalizacije stradanja naših predaka i sunarodnjaka. Iz tog razloga, naše udruženje je u realizaciju ovog projekta uključilo sve svoje kapacitete.

 

 

Архив геноцида почињеног над српским народом у вријеме постојања Независне Државе Хрватске - Arhiv genocida počinjenog nad srpskim narodom u vrijeme postojanja Nezavisne Države HrvatskeАрхив геноцида почињеног над српским народом у вријеме постојања Независне Државе Хрватске - Arhiv genocida počinjenog nad srpskim narodom u vrijeme postojanja Nezavisne Države HrvatskeАрхив геноцида почињеног над српским народом у вријеме постојања Независне Државе Хрватске - Arhiv genocida počinjenog nad srpskim narodom u vrijeme postojanja Nezavisne Države Hrvatske

 

U potpunosti smo svjesni i ograničenosti naših skromnih materijalnih kapaciteta ali u isto vrijeme ponosni na entuzijazam koji je prisutan u redovima volontera koji rade na ovom projektu.

Očekujemo podršku i pomoć institucija Republike Srpske, Republike Srbije, naše dijaspore i svih onih koji razumiju potrebu za formiranjem Arhiva genocida počinjenog nad srpskim narodom u vrijeme postojanja Nezavisne Države Hrvatske.

 

Pozivamo sve Vas koji posjedujete dokumente, fotografije, video zapise, predmete i sl. iz vremena postojanja Nezavisne Države Hrvatske, da nas kontaktirate putem elektronske pošte: udruzenje@jadovno.com ili telefonom: +387 51 333 509 .