СПОМЕН-ПЛОЧА КАО ЗНАК СЈЕЋАЊА НА 52 УЧЕНИКА

sargovac

БАЊАЛУКА, 7. ФЕБРУАРА (СРНА) - У Основној школи "Ђура Јакшић" у бањалучком насељу Српски Милановац данас је подигнута и освештана спомен-плоча као знак сјећања на 52 ученика ове школе која су настрадала у усташком покољу који се догодио на данашњи дан 1942. године.

        Освештање спомен-плоче обавили су свештеници бањалучке Епархије, након чега су ученици ове школе упалили свијеће и положили цвијеће.

        Министар просвјете и културе Републике Српске Антон Касиповић рекао је новинарима да ни након 70 година овај крвави догађај није изгубио на значају у тој бесконачној димензији нељудског и нехуманог.

        "Усташе, које су починиле страшан злочин 7. фебруара 1942. године - то су људи који су на дну јазбине нељудског, нехуманог и нечовјечног, јер ако растужите једно дијете ви сте сигурно злочинац", рекао је Касиповић.

        Он је истакао да не зна како назвати људе који су спремни да убију дјецу, осим рећи да су производили и реализовали фашизоидну идеју искорјењивања једног читавог народа.

        Директор Основне школе "Ђура Јакшић" у бањалучком насељу Српски Милановац Дарко Томић рекао је новинарима да је у Архиву Републике Српске пронађен дневник у коме пише да су православна дјеца умрла, иако су усташе тог 7. фебруара 1942. године српску дјецу побиле исти дан када се десио злочин у Дракулићу.

        Књижевник и професор Тихомир Левајац, који је о овом страшном злочину написао причу под називом "Прича која лута свијетом" преведену на 17 свјетских језика, рекао је новинарима да је у овој причи све што је написано истинито.

        "Истина је да папа Јован Павле Други 2003. године дошао у Католички самостан Петрићевац да Ивана Мерца прогласи блаженим. Истина је да је на том мјесту 6. фебруара 1942. године одржан састанак на коме је овај злочин планиран", каже Левајац.

        Он је рекао да папа Јован Павле Други никада није нашао за сходно да приликом посјете Бањалуци дође у ову школу и у Дракулић, те да се поклони невино страдалим Србима у усташком покољу 1942. године.

        "Усташе су упале у школу у којој је била учитељица Добрила Мартиновић и од ње тражиле да одвоји православну од католичке дјеце и ту су побили 52 дјеце - на степеницама, по ходнику и клупама школе", истакао је Левајац.

        Он је рекао да је истина да су учитељицу затим усташе натјерале да у дневнику својом руком напише поред имена сваког дјетета да је умрло 7. фебруара 1942. године.

        "Након завршетка Другог свјетског рата учитељица је премјештена на друго мјесто да предаје, како не би о том злочину причала", навео је Левајац, закључујући да је учитељица касније преиспитивала своју савјест што је написала да су дјеца умрла , умјесто да су побијена.

        Недељко Митровић, потомак породице страдалих Срба у Дракулићу 1942. године рекао је Срни да ће код Школског одбора покренути иницијативу да ова школа промијени назив у "7. фебруар 1942. године".

        Подизању и освештењу спомен-плоче присуствовали су представници Републичке и Градске организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Бањалуке, просвјетни радници, директори школа , ученици , мјештани Српског Милановца и околних насеља.

 

 

Spomen ploča u školi Djura JakšićSpomen ploča u školi Djura JakšićSpomen ploča u skoli Djura JakšićSpomen ploča u skoli Djura JakšićSpomen ploča u skoli Djura JakšićSpomen ploča u skoli Djura JakšićSpomen ploča u skoli Djura JakšićSpomen ploča u skoli Djura JakšićSpomen ploča u skoli Djura JakšićSpomen ploča u skoli Djura JakšićSpomen ploča u skoli Djura JakšićSpomen ploča u skoli Djura JakšićSpomen ploča u skoli Djura JakšićKasipovic na pomenu u OS Djura Jaksic.jpg

 

 

 

 

Извор: срна