ШАРГОВАЧКА СТРАШНА "ПРИЧА КОЈА ЛУТА СВИЈЕТОМ"

КОТОР ВАРОШ, /СРНА/ - У Котор Вароши ће ускоро бити промовисана књига Тихомира Левајца "Прича која лута свијетом", свједочанство о 52 ученика српске националности које су поклале усташе у фебруару 1942. године у школи у Шарговцу, поред Бањалуке.
"Прича која лута свијетом" уствари је писмо из луднице, из санаторијума, које пише бивша учитељица `Народне пучке школе` у Шарговцу, католкиња, папи Јовану Павлу Другом који је у јуну 2003. године дошао у Бањалуку да блаженим прогласи лаика Ивана Мерца на Петрићевцу, на мјесту на којем је 6. фебруара 1942. године фратар петрићевачког самостана фра Вјекослав Филиповић, са својом сабраћом и сарадницима у злодјелу донио одлуку да се изврши покољ српског живља у околним селима Дрaкулић, Мотике и Шарговац.
Тада је у крвавом пиру поклано и на друге начине побијено и измасакрирано 2 298 српских страдалника, међу којима и невина српска дјеца из школе у Шарговцу.       
"Свети оче, када сам доживјела ту част да полудим, све је готово било. Али нисам ја полудјела што нисам могла да носим слике које су се у мојој сузи непрестано огледале, што сам видјела сцене које са човјека перу све што је пролазно и са великом енергијом сугеришу смисао и бесмисао живота, него сам скренула тада када ме је послије масакра људски накот натјерао да у Главни именик, који се преобратио у Крвави прозивник, поред имена сваког закланог дјетета напишем да је оно умрло природном смрћу 7. фебруара 1942. године", овако учитељица из Шарговца пише папи Јовану Павлу Другом.
Књига је настала тако што је Левајац дао да се писмо учитељице из Шарговца преведе на десетак свјетских језика.
"Ова прича на тај начин дословно лута свијетом. Ова прича, испричана устима полудјеле шарговачке учитељице, уистину бива испричана, са закашњењем, али за сва времена. Чак и када склопите корице те књиге, и тако затворена прича ће путовати из језика у језик", наводи се у рецензији.       
Осим аутора, о књизи ће говорити и књижевник професор Мирко Вуковић и професор др Остоја Ђукић из Бањалуке.
Организатор промоције је которварошка "Просвјета" и СО Котор Варош.
Промоција ће бити одржана у понедјељак, 7. новембра, просторијама Борачке организације Котор Варош, са почетком у 18.00 часова.

 

Тихомир Левајац: "Прича која лута свиетом"

 

 

Извор: срна