Drakulic

БАЊАЛУКА, (СРНА) - Републичка организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила упутила је иницијативу Скупштини града Бањалука за доношење резолуције о осуди геноцида над Србима у бањалучким насељима Дракулић, Шарговац, Мотике и у руднику Раковац 7. фебруара 1942. године када су усташе за само неколико часова хладним оружјем усмртиле више од 2 300 Срба, од којих 515 дјеце.

"Овај злочин има карактеристике најмасовнијег покоља Срба у једном дану ван логора, односно на кућним огњиштима, и извршен је над потпуно мирним српским становништвом", рекао је Срни предсједник ове организације Недељко Митровић.

Он је напоменуо да није било ријечи о некој одмазди, већ се радило о класичном примјеру етничког чишћења, односно главни разлог било је то што су Срби одбили да се покатоличе. Овај злочин, према његовим ријечима, има све елементе геноцида, јер су убијани сви становници који су затечени у селу, без обзира на доб, пол и радну способност.

"Овај злочин учињен је с циљем да се српско православно становништво истријеби из околине Бањалуке, која је, према усташким намјерама, требало да буде један од центара тзв. НДХ", закључио је Митровић.

Он је нагласио да је један од разлога за доношење ове резолуције чињеница да се ближи седамдесет година од овог страшног догађаја из историје Бањалуке, а да се о њему још не зна много, јер се за вријеме бивше Југославије о овом, као и о многим другим злочинима над Србима, није смјело говорити.

"С обзиром на то да се смањио број преживјелих свједока, сматрамо да бисмо и на овај начин допринијели да се овај злочин никад не заборави, те да би резолуција створила обавезу и наредним генерацијама да га правилно и достојно обиљежавају", истакао је Митровић.

Он је навео да Републичка организација која окупља породице погинулих и несталих сматра да је изузетно важно на прави начин рећи истину о страдању, јер би се сигурно мање злочина десило и у протеклом рату у БиХ да се о свим злочинима истинито и правовремено говорило.

"Међу нашим члановима има сродника жртава овог покоља, те је и њихов интерес да се годишњица овог трагичног догађаја обиљежи и на овакав начин", нагласио је Митровић.

 

 

Извор: срна