ПОКРЕНУТ ПРОЈЕКАТ "ЗАЖУБОРИ ИСТИНОМ"

Bijeli Potok

БАЊАЛУКА, 29. НОВЕМБРА (СРНА) - Коначан број жртава усташког злочина у Бијелом Потоку код Бањалуке на Васкрс 1942. године још није утврђен, и један од циљева данас покренутог пројекта "Зажубори истином" јесте да се дође до истине о страдању српских цивила, доби од једне до преко 80 година, које се комшије из сусједног села побиле на звјерски начин хладним оружјем.
Пројекат је покренуло Удружење породица, потомака и поштовалаца жртава усташког терора 1941. – 1945. за бригу о спомен комплексу "Бијели Поток" Бања Лука.
Осим утврђивања истине о овом злочину, пројекат ће обухватити и активности које се односе на информисање те припрему обиљежавања 70 година од страдања и десет година од подизања спомен обиљежја жртвама у Бијелом Потоку, у априлу 2012.
Предсједник Удружења Бранко Милинковић рекао је Срни да је пројекат "Зажубори истином" започет мотивационим излетом 60-торо ученика основних школа из Бањалуке, Челинца, Котор Вароши и Кнежева.
"Једнодневна активност, осим симболичног објелодањивања почетка пројекта, има за циљ окупљање на једном мјесту представника најзаслужнијих организација и појединца у раду Удружења, као и окупљање учесника у генералном пројекту `Зажубори истином`, представника Владе РС, Града Бањалука и општина Челинац, Котор Варош и Кнежево, представника удружења и организација која имају сличне програмске циљеве, те одређеног броја гостију", рекао је Милинковић.
Планиран је и час историје и час умјетности у оквиру којег ће бити одржана ликовна радионица.
Милинковић је нагласио да је циљ пројекта и истраживање и прикупљање информација о страдању Срба на овом подручју, нагласивши да коначан број жртава у Бијелом Потоку још није утврђен.
"Циљ нам је да повежемо општине Бањалуке, Челинац, Котор Варош и Кнежево како бисмо дошли до правих података и истине", рекао је Милинковић.
Милинковић је подсјетио да су у Бијелом Потоку на Васкрс 4. априла 1942. године усташе из сусједног села Дебељаци на звјерски начин хладним оружјем побиле мјештане српске националности, доби од једне до старије од 80 година.
На спомен-обиљежју у Бјелом Потоку уписана су имена 54 жртве, доби од једне до више од осамдесет година, побијених маљевима, камама, сјекирама и другим хладним оружјем на највећи хришћански празник.

 

 

 

Извор: срна