Датум и вријеме објављивања: 2.5.2012 9:01

У ЦРКВИ СВЕТОГ МАРКА СЛУЖЕН ПАРАСТОС СРПСКИМ ЖРТВАМА

sveti marko

БЕОГРАД, (СРНА) - У цркви Светог Марка у Београду служен је парастос страдалим Србима у Западној Славонији у акцији хрватске војске "Бљесак", у којој је 1995. године убијено најмање 280 људи, а прогнано око 15.000.

Парастосу, који је служило свештенство ове цркве, уз неколико десетина грађана присуствовали су и представници удружења избјеглих Срба из Хрватске, као и представници удружења убијених и киднапованих Срба са Космета.

Били су присутни директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац и предсједник Асоцијације избјеглих Срба Милојко Будимир, а након парастоса у оближњем Ташмајданском парку представници избјегличких удружења положили су цвијеће на спомен-плочу страдалим Србима.

У операцији "Бљесак" Хрватска је довршила етничко чишћење у коме је, почев од 1991. године, из Западне Славоније изгнано око 67.000 Срба, а вратило се само 1.500, углавном старијих људи.

Хрватске војне и полицијске снаге извршиле су агресију на западну Славонију 1. и 2. маја 1995. године, када је ова област била зона под заштитом УН - такозвани сектор "Запад", а српско становништво је затечено на спавању.         

Изненадним нападом одсјечени су Пакрац и Окучани с околином, а у окружењу хрватских снага нашло се 6.000 Срба. Однос броја хрватских војника и српског становништва у овој области био је четири према један.

Умјесто да спријече агресију, заштитне снаге УН, које су на вријеме упозорили хрватски генерали, повукле су се на безбједна мјеста.

Народ Западне Славоније кренуо је у егзодус спасавајући животе, а на путу према "мосту спаса" преко реке Саве, који води у Републику Српску, колоне српских избјеглица сустизале су авионске бомбе, маљутке из хеликоптера, топовске гранате и снајперски меци. Рањеници су гажени тенковским гусеницама или докрајчени ножевима.

Према подацима Документационо-информационог центра "Веритас", у "Бљеску" је убијено или нестало 283 Срба, међу којима 57 жена и деветоро дјеце до 14 година.
        
Од тога је у посљедње двије године ексхумирано 111 посмртних остатака, а од укупног броја жртава до сада је расвијетљена судбина само 75 лица, од којих 37 на подручју Републике Српске, гдје су настрадали од хрватских авиобомби и граната, или су преминули од рањавања.

За злочине почињене над Србима у западној Славонији, која је била под заштитом УН, нико није оптужен ни пред Хашким трибуналом, ни пред хрватским судовима.

 

 

 

Извор: срна

Назад