Датум и вријеме објављивања: 18.6.2012 7:58

Решити проблем имовине избеглица

Budimir

Удружења избеглица упозоравају да проблем имовине прогнаних лице није решен. Од станарских права, исплате пензија и двизне штедње захтеви за поврачај имовине се веома споро решавају.

Скупштина Асоцијације избегличких и других удружења Срба из Хрватске закључила је да су, и после две деценије, остала нерешена њихова имовинска и друга стечена права и обавезала руководство да на решавању свих отворених питања интензивира сарадњу са државним органима, цивилним сектором и институцијама ЕУ.

Подносећи годишњи извештај о раду Асоцијације, председник Милојко Будимир је истакао да избеглим и прогнаним Србима из Хрватске још нису враћена станарска права, нити исплаћене заостале пензије, а још нема ни обнове кућа, тако да власници "не могу да се врате на своје поседе".

Он је навео да ова питања, укључујући и конвалидацију радног стажа, право на исплату акција у процесу приватизација и старе девизне штедње, треба решавати кроз институције система у Србији и Хрватској.

Притом је изразио наду да ће нове власти у Хрватској имати више "сензибилитета за ову проблематику" и додао да се од нових власти у Србији у исто време очекује да у сарадњи с међународном заједницом и организацијама инсистира на решавању отворених избегличких проблема.

"Без решавања ових проблема, а овде се ради о пола милиона људи, не може се говорити ни о нормализацији односа на нашим просторима", нагласио је Будимир.

Он је подсетио да Асоцијација, која окупља 30 удружења, делује на принципима независне, нестраначке и непрофитне организације, у складу са Конвенцијом УН која каже да се избеглице не могу бавити политиком.

На тој платформи, како је рекао, наставиће да сарађује са институцијама власти у Србији, било ко да је формира, јер сложене избегличке проблеме не може решити ниједна странка.

"Очекујемо да се на овим (избегличким) проблемима постигне консензус свих парламентарних странака у Србији", рекао је Будимир.

Он је указао да чланице Коалиције избеглица, које не желе да делују у оквиру Српске напоредне странке, могу да се прикључе Асоцијацији.

Комесар Владе Србије за избеглице Владимир Цуцић информисао је чланове Скупштине о томе како ће бити реализован регионални програм за стамбено збрињавање најугроженијих породица у наредних пет година.

Он је навео да ће Србија у сарадњи с међународном заједницом и даље инсистирати на ставу да сва права избеглица морају да буду решена у земљи порекла решавајући у исто време њихове животне проблеме.

Решен само један захтев за збрињавање

У расправи је истакнуто да је проблем стамбеног збрињавања, на који је пристао мањи број прогнаних Срба, нанео огрому штету избеглицама у целини и да је Хрватска тиме само "куповала време" до уласка у ЕУ, јер је од 1.200 захтева решен само један.

Председница Одбора за поврат оштећених и уништених кућа Мира Радић је навела да се имовина Србима не враћа ни када се докаже да су уговори о њеној продаји, фалсификовани, као и да Хрватска крши бечки Споразум о сукцесији јер њени судови не признају да су Срби уговоре о замени потписивали из страха за властити живот.

Председница Одбора за финансијска потраживања Гордана Кнежевић је навела да Комисија за суксецију још ништа није урадила по питању исплате избеглицама старе девизне штедње.

Она је навела да од надлежних у Хрватској није било могуће добити списак и стање девизне штедње српских избеглица, а да до председника Комисије за сукцесију Гаше Кнежевића, према њеним речима, засад није било могуће доћи.

Председница Српског народно вијећа (СНВ) из Загреба, правник Татјана Вукобратовић Спасојевић упозорила је хрватски судови подижу тужбе против Срба којима су обновљене куће, а не живе у њима.

Према њеним речима, они који не живе у обновљеној кући најмање 10 година, мораће да хрватској држави врате огромне износе - од 100.000 до 200.000 евра, јер се обнова њихове имовине не третира као накнада штете, већ солидарна помоћ државе.

СНВ ради на томе да се ови поступци обуставе, као и да се свима отпишу трошкови парничног поступка за спорове које Срби губе пред хрватским судовима, а који нису мали, казала је Вукобратовић Спасојевић.

Извор: rtrs

Назад