Датум и вријеме објављивања: 16.4.2011 13:23

БУДИМИР: Саопштење поводом доношења првостепене пресуде хрватским генералима у Хагу

Милојко Будимир

Поводом доношења првостепене пресуде хрватским генералима у Хагу, Удружење Срба из Хрватске и Асоцијација избјегличких и других удружења Срба из Хрватске издају за јавност 

 

С А О П Ш Т Е Њ Е


Првостепена пресуда хрватским генералима представља сатисфакцију за  неправде које су почињене над Србима из Хрватске за вријеме грађанског рата од 1991. до 1995, а посебно за акцију „Олуја“ у којој је дошло до етничког чишћења Срба из Хрватске.  Висина казне хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу, као и ослобађајућа пресуда Ивану Чермаку, није толико битна, колико је битна квалификација судског вијећа да се ради о удруженом злочиначком подухвату. У пресуди је потврђено да је у акцији „Олуја“ дошло до физичког прогона и депортације српског становништва под окриљем политике коју је проводио хрватски предсједник Фрањо Туђман, заједно са политичким и војним врхом Хрватске. Послије прогона, дошло је до убистава цивила, уништавања објеката и пљачке, са намјером да се спречи повратак прогнаног становништва.

Ова пресуда потврђује све оно сто су избјегли и прогнани Срби трвдили годинама, а то је чињеница да је Хрватска и послије акције „Олуја“, наставила са политиком, која је и довела до етничког чишћења. Пресуда је у исто вријеме и потврда наших захтјева садржаних у Петицији избјегличких удружења, у којој се тражи да Хрватска прије него приступи у чланство Европске уније, врати избјеглим и прогнаним Србима основна људска и грађанска права. Осим тога пресуда треба да исправи неправду која је учињена према Србима, којима је мајоризацијом одузета конститутивност, што је и био један од разлога за избијање грађанског рата.

Хрватска ће морати да призна одлуку Хашког трибунала, ако жели да постане чланица ЕУ и да ревидира своје ставове који не почивају на истини него на лажним фалсификатима. Ово ће уједно бити допринос успостављању нових односа јер се без осуде злочина и признавања истине не може говорити о помирењу на овим просторима. Са овом пресудом Србија је добила снажне аргументе у противтужби против Хрватске јер је судском одлуком потврђена чињеница да је   Хрватска одговорна за прогон својих држављана српске националности. Очекујемо послије ове пресуде да ће Хрватска коначно престати  да слави „Олују“ као Дан ослобођења и домовинске захвалности.

 

Београд, 15.4.2011.

 

Предсједник Асоцијације

Милојко Будимир, проф.

Назад