Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Над јамом код села Пријебој у Лици, 27. јула 2019. поставили смо Крст часни. Наш девети Крст на мјестима страдања.

Архив геноцида почињеног над српским народом у вријеме постојања Независне Државе Хрватске

Датум објаве: петак, октобар 11, 2013
Објављено у Комплекс Јадовно
Величина слова: A- A+
Архив геноцида почињеног над српским народом у вријеме постојања Независне Државе Хрватске
Архив

English / Русский / Italiano

Удружење грађана Јадовно 1941. од почетка свог постојања, схватило је значај истраживачког рада као допринос његовању културе сјећања на жртве геноцида у Независној Држави Хрватској. Неадекватан системски приступ овој тематици, потакао нас је да уђемо у низ подухвата чији је циљ да омогуће основу квалитетног научно стручног третирања тематике страдања наших сународника.

Историјски извор, базна категорија сваког истраживања омогућује нам ширину и свеобухватност приступа приликом сагледавања историјских процеса. Због чињенице да у Републици Српској не постоје стручне институције које се уско специјализовано баве прикупљање оргиналне документарне грађе из времена НДХ, као и њеног чувања и презентовања, наше удружење у сарадњи са студентима одсјека за историју Филозофског факултета у Бањалуци, креће у пионирски подухват прикупљања и дигитализације прворазредне историјске грађе везане за тематику геноцида почињеног на нашим просторима у вријеме Другог свјетског рата.

Савремена информатичка технологија, пружа нам значајне могућности у процесу дигитализације, чувања и презентације грађе. Користећи намјенски произведен софтвер, омогућен нам је инструмент дигиталног архивирања и детаљне претраге што пружа брз и квалитетан приступ архивској грађи. Могућност приступа било ком документу у дигиталној бази података у року од неколико секунди, најбоље говори колико ће рад истраживачима бити олакшан. Читавој бази података која већ сада садржи неколико хиљада предмета биће омогућен он-лајн приступ.

Специјализовани архивски софтвер | Specijalizovani arhivski softver

Грађа у нашем архиву, осим своје дигиталне верзије има и своју тврду копију, чувану по принципима архивске праксе. Иста је веома разнородна за период који покривамо.

Наш специјализовани библиотечни фонд броји преко 1200 наслова, већином везаних за тематику геноцида али и вјековних историјских процеса на нашим територијама.

Могућност приступа било ком документу у дигиталној бази података у року од неколико секунди олакшава рад истраживачима

Свјесни смо да без стручног и одговорног рада на прикупљању, чувању и презентацији историјске грађе нема адекватног одговора наметнутом вишедеценијском забораву и нераду на пољу изучавања, презентације и интернационализације страдања наших предака и сународњака. Из тог разлога, наше удружење је у реализацију овог пројекта укључило све своје капацитете.

У потпуности смо свјесни и ограничености наших скромних материјалних капацитета али у исто вријеме поносни на ентузијазам који је присутан у редовима волонтера који раде на овом пројекту.

Очекујемо подршку и помоћ институција Републике Српске, Републике Србије, наше дијаспоре и свих оних који разумију потребу за формирањем Архива геноцида почињеног над српским народом у вријеме постојања Независне Државе Хрватске.

 

Позивамо све Вас који посједујете документе, фотографије, видео записе, предмете и сл. из времена постојања Независне Државе Хрватске, да нас контактирате путем електронске поште: udruzenje@jadovno.com или телефоном: +387 51 333 509 .

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top