Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

У Бањалуци премијера документарног филма „Крст над јамом“ у продукцији удружења грађана Јадовно 1941, у четвртак 26. априла у 20 часова у Народном позоришту Републике Српске. Радујемо се Вашем доласку!

 

Анкета: Београдски студенти против уласка СРБ у НАТО и ЕУ

Датум објаве: понедељак, јун 19, 2017
Величина слова: A- A+

Београд — Готово 88 одсто студената Универзитета у Београду сматра да Србија не би требало да постане чланица НАТО.

Фото: Тањуг, архива
Фото: Тањуг, архива

То показују резултати истраживања „Ставови студената Универзитета у Београду о спољној политици Србије“.

Истраживање је показало и да 39,7 одсто београдских студената не би гласало за чланство у ЕУ, док половина сматра да Србија неће постати чланица Европске уније

Истраживање Центра за међународну јавну политику у оквиру пројекта Представници српске дипломатије, обухватило је 1.323 студената са 38 факултета Универзитета у Београду, са циљем да се сазна на који начин студенти граде свој став и колико су упућени у свакодневна политичка дешавања у земљи и свету.

На питање да ли би у овом тренутку гласали за чланство Србије у ЕУ, највећи број студената је дао негативан одговор – 39,7 одсто, наведено је у саопштењу.

За улазак би гласало 28,9 одсто, нешто више од осам одсто не би изашло на гласање, а без става о том питању је 22,4 одсто испитаних студената.

Половина испитаника сматра да Србија неће постати чланица Европске уније, 24 одсто да ће Србија ући у ЕУ, а формиран став о овом питању нема 26 одсто студената.

Нешто мање од 50 одсто испитаника сматра да је главна препрека уласка Србије у ЕУ питање статуса Косова и Метохије.

Што се тиче ставова о билатералним односима Србије са земљама у окружењу, студенти сматрају да најгоре односе имамо са Албанијом, Хрватском и Црном Гором.

Скоро 80 одсто анкетираних сматра да су односи са Албанијом лоши, а исто тако је односе са Хрватском оценило две трећине испитаника.

Када је реч о односима са Црном Гором, четвртина испитаника лоше оцењује односе са овом земљом.

Са друге стране, студенти сматрају да најбоље односе имамо са Румунијом, Мађарском и Бугарском.

Већина испитаника (47 одсто) није задовољна односима које наша земља има према дијаспори, 38 одсто нема став, а само 15 одсто је задовољно овим односима.

Што се тиче приступања у друге међународне организације, већина студената (61 одсто) нема став о томе да ли би Србија требало да се придружи Организацији уговора о колективној безбедности (ОДКБ) што се објашњава недовољном заступљеношћу ове теме у медијима.

Слично мишљење студенти су изразили када је реч о јачању међународног угледа Србије током председавања наше земље ОЕБС-ом, где 51 одсто нема став.

Нешто више од 60 одсто студената није упознато са активностима наше земље у УН. Већина испитаних сматра да Србија треба да постане члан Светске трговинске организације (СТО) – 48 одсто, став о овоме нема 37одсто, док је 14,1 одсто анкетираних студената против придруживања овој глобалној организацији.

Занимљиво је да девет од 10 студената није упознато са радом српског Кокуса у Конгресу САД.

Када је реч о целокупном утиску испитаника о спољној политици Србије, њих 50,8 одсто оценило је спољну политику наше земље као лошу, а око 29 одсто сматра да је добра.

(Тањуг)

Извор: Б92

Везане вијести:

Србији као малој, мирољубивој земљи није место у НАТО као …
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top